Marktkraam StreekWaar

Lokale producten op de zaterdagse markt van StreekWaar

Misschien ben je ze al eens tegengekomen, de kramen van StreekWaar op de zaterdagmarkt. “Twee jaar geleden zijn we begonnen op het Salverdaplein, maar sinds de zomer schuiven we op richting de rest van de markt. Eerst zaten we op de Vijzelstraat, en sinds kort op de rand van het Raadhuisplein”, vertelt Pauline Martel, groententeler bij Tuinderij het Lichtveen, en marktcoördinator.

In vereniging StreekWaar werken 40 lokale voedselmakers samen om duurzaam voedsel direct aan de inwoners van Wageningen en omstreken te verkopen. “Allemaal zitten we maximaal 15 kilometer van Wageningen”, legt Pauline uit, “en allemaal zijn we duurzaam bezig, dus zonder chemie, met aandacht voor dierenwelzijn.” De leden verbouwen groenten, fruit of graan, kweken paddenstoelen, houden koeien, kippen of schapen of ze maken er de lekkerste producten van.

Enorm assortiment

Al die heerlijke producten zijn te koop, bijvoorbeeld bij De Gieterij, of de boerderijwinkels van de Hoge Born of Boerderij van Steenbergen. Pauline: “Maar dus ook elke zaterdag op de markt. We hebben altijd groenten, al is de keuze in de winter kleiner dan de rest van het jaar. Als Lichtveen kunnen we in de winter bijvoorbeeld geen groenten leveren, maar gelukkig heeft de Hoge Born altijd nog aanbod van wintergroenten, aardappelen en uien. Maar het hele jaar door hebben we op de markt bier, sap, paddenstoelen, eieren, sauzen, koeien- en geitenkaas, lams- en rundvlees, viltvachten, sauzen en gefermenteerde producten. Een enorm assortiment dus eigenlijk.”

Giel Dons, van fermentatiebedrijf ‘Wat in het vat zit’, staat als een van de producenten regelmatig achter de kraam. “Echt leuk om op die manier op de hoogte te blijven van wat al onze leden maken. Heel populair de laatste tijd is bijvoorbeeld de tempeh van BeenBean, gemaakt van verschillende lokale boontjes. Daar komen mensen echt voor terug. Vandaag was er een mevrouw aan de kraam die tegen een andere klant zei dat hij die tempeh echt eens moest proberen, zo lekker! Hij kocht meteen een pakje. Ze zijn echt niet aan te slepen.”

Live cooking

Bijna elke week staat er ook een kok op de kraam, met producten van StreekWaar-leden. Ook Giel is regelmatig live cook: “Ik maak van de oesterzwammen van Urban Funghi vegan kroketjes en bitterballen, zwamballen dus, en dat valt altijd wel in de smaak. Inmiddels hebben we ook een heleboel vaste klanten, en het leuke van de markt is dat je altijd wel tijd hebt om even een praatje te maken.”

Kom dus gewoon komende zaterdag even kijken, proeven en een praatje maken met de producenten en vrijwilligers van StreekWaar!

Op www.streekwaar.nl zie je waar je alle leden van StreekWaar kunt vinden en wat ze maken. Ook kun je je abonneren op de nieuwsbrief van StreekWaar.