Inwoners van Wageningen bespreken ideeën over voedselbeleid

Inwoners delen ideeën over voedselbeleid met wethouder

Voor het eerst kwamen op 5 september ruim 40 inwoners bij elkaar om met de wethouder van gedachten te wisselen over voedselbeleid in Wageningen. Zij gaven duidelijk aan dat Wageningen sterk moet inzetten op het verkleinen van de gezondheidskloof en op het versterken van lokale, duurzame voedselproductie.

Janneke Bruil, beleidsmedewerker voedsel bij gemeente Wageningen, geeft een presentatie

De deelnemers kwamen uit diverse hoeken. Zo waren er boeren en tuinders, onderzoekers en studenten, lokale initiatiefnemers en klimaatactivisten. Zij kwamen om te horen wat de gemeente doet aan het uitvoeren van de Voedselagenda 2021 – 2030. Ook deelden zij hun eigen plannen en ideeën.

Deelnemers gaven aan waar volgens hen de prioriteit van het voedselbeleid de komende jaren moet liggen.  Opvallend vaak werd er gewezen op het grote verschil in leefstijl en voedingspatronen tussen arm en rijk. Er waren verschillende ideeën over de manier waarop dat verschil kleiner kan worden gemaakt, door bijvoorbeeld educatieve tuinen, gezonde lunch op school en noten en fruit in de openbare ruimte. Daarnaast werd lokale voedselproductie veel genoemd.

Deelnemers die met de gemeente spraken over voedselbeleidOok legden deelnemers concrete voorstellen op tafel voor gemeenschapslandbouw, voedseleducatie, een food hub en een centralere plek voor de zaterdagse Streekmarkt. Wethouder Erik-Jan Bijleveld van Landbouw zei geïnspireerd te zijn door al deze goede voorstellen.

Posters met suggesties van deelnemersWethouder Erik-Jan BijleveldHij verving wethouder Maud Hulshof van Voedsel, die momenteel herstelt van een operatie. De suggesties worden momenteel op een rij gezet en meegenomen in de gemeentelijke voedselplannen voor het komende jaar.

Tijdens de bijeenkomst ontstond bovendien het idee voor nieuw uitwisselingsplatform voor Wageningers die bezig zijn met schooltuinen. Er werd nog lang nagepraat met hapjes van Paula’s catering, die werkt met lokale ingrediënten van StreekWaar-producenten, en met Wagenings sap en bier.

 

 

Hapjes van Paula's cateringWageningen bruist van de initiatieven en kennis op het gebied van gezond en duurzaam voedsel. Er was dan ook duidelijk behoefte aan deze uitwisseling. De gemeente zal regelmatig zo’n bijeenkomst organiseren. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Mail dan naar voedsel@wageningen.nl.