Bewoners en vrijwilligers werken in de moestuin van het AZC

Samen in de moestuin op het AZC

Elke dinsdag is het gezellig druk op het terrein van AZC de Keijenberg in Wageningen. Sinds vorig jaar is daar namelijk een moestuin. Bewoners van het asielzoekerscentrum en vrijwilligers gaan er wekelijks een ochtend met de handen in de aarde.

Vluchtelingen raken met elkaar en Wageningse inwoners in gesprek, leren van elkaars cultuur, oefenen met de Nederlandse taal, hebben een zinvolle dagbesteding en krijgen een gezonde aanvulling op hun maaltijd.

“De groep deelnemers verandert steeds weer”, vertelt Rose Wever op een frisse, zonnige herfstochtend, een netje pootuien in haar hand. Rose begeleidt de moestuin via Welkom in Wageningen. “De meeste mensen verblijven hier hooguit een paar maanden. Dus er gaan mensen weg, en er komen nieuwe bij. Maar er is steeds een groepje enthousiastelingen. En ook de rest van de week wordt de tuin goed verzorgd. Steeds is er wel iemand die even gaat wieden of water geven.” De groep heeft met een kleine bijdrage van de gemeente plant- en zaaigoed kunnen kopen.

Net als in Syrië

Abdul, een docent uit Syrië is sinds een paar weken altijd van de partij. “Mijn vader had in Syrië een boerderij met katoen, mais, suikerbieten, bonen en ook dieren”, vertelt hij in goed Engels. “Mijn broers en ik hielpen altijd mee. Nu kan ik dat weer een beetje oppakken, dus ik ben heel blij met de moestuin hier.” Yaroslav uit Rusland knikt: “In de tuin werken doet me denken aan hoe ik als kind mijn opa op het land hielp. Ik word er rustig van om met de planten bezig te zijn, het is een soort meditatie.” Voor veel bewoners biedt de tuin fijne afleiding.

Op advies van Abdul plant de groep vandaag uien. Abdul: “In Syrië deden we dat ook altijd in oktober.” De plantjes zullen voordat de vorst komt als stengel-ui worden gegeten. Abdul laat ook zien wat er nog meer groeit en heeft gegroeid in de moestuin. “We hebben rucola, frambozen, bonen, pepers, tomaten, komkommer, mais, courgette, kool, aardbeien en snijbiet. En hier de zonnebloemen, die hebben we in Syrië ook veel.”

Contact met Wageningers

Het werk zelf laat Abdul deze ochtend graag aan de ‘jongeren’ over. Die jongeren, dat zijn andere bewoners van het AZC, maar ook een groepje vrijwilligers, zoals de studenten Stijn en Jes. De deelnemers gebruiken de oogst om mee te koken, of ze geven het weg aan andere bewoners.

“We hebben ook een paar keer samen salade gemaakt”, vertelt Rose. “En we hebben met onze oogst bijgedragen aan de soepen en salades in de Superette in Wageningen. Daar konden bewoners koken en eten met Wageningers. Dat leverde leuke contacten op!” Rose hoopt namelijk op meer uitwisseling tussen de bewoners van het AZC en andere Wageningers. En daarvoor gaat de groep af en toe ook op stap, zegt Stijn. “Vorige week hebben we een aantal bewoners meegenomen naar de Student Farm op de campus.”

Uitbreiden

Het liefst zou de groep de tuin verder uitbreiden, zegt Rose. “Komend voorjaar mogen we wat verrijdbare moestuinbakken op de stenen zetten. Maar we zouden graag nog meer land hebben en bijvoorbeeld bessen aanplanten.” Dat lijkt Abdul ook een prima idee. “Het is altijd leuk op dinsdag, en we genieten de hele week van hoe mooi het is!”

Lijkt het jou ook leuk om af en toe mee te helpen bij de moestuin op het AZC? Je bent van harte welkom! Neem daarvoor contact op via info@welkominwageningen.nl.