De oprichters van StreekWaar

Vereniging StreekWaar brengt duurzame producenten uit de regio samen

Op 24 maart vierden Marjel Neefjes van Grebbeveld Schapen & Zo en Giel Dons van Wat in ‘t Vat Zit een feestje. Zij kwamen net terug van de notaris voor de oprichting van StreekWaar. Zij zijn de kersverse bestuursleden van deze vereniging van zo’n 40 duurzame boeren, tuinders en andere voedselmakers uit de regio.

De slogan van de vereniging is ‘Lekker duurzaam van hei tot klei’. StreekWaar heeft dan ook tot doel om duurzaam geproduceerd eten uit Wageningen, Ede, Renkum, Rhenen en Hemmen toegankelijker te maken. “Mensen weten nu vaak niet waar ze onze producten kunnen vinden en hoe we ze maken”, zegt Neefjes. “Door samen te werken via bijvoorbeeld een nieuwe webshop hopen we dat dit makkelijker wordt.” Hierbij is ook een groep actieve inwoners uit Wageningen en Ede betrokken.

Onderling hebben de leden van StreekWaar afspraken gemaakt over duurzame productie. Zo staan biodiversiteit, bodemgezondheid, het klimaat, dierenwelzijn en transparantie hoog in het vaandel. De contacten binnen de vereniging hebben al tot vele bijzondere samenwerkingen geleid. Eetwinkel Vreemde Streken gebruikt bijvoorbeeld de biologische oesterzwammen van Urban Funghi in een broodje veganistische shoarma. En bostel, een restproduct van de Stadsbrouwerij Wageningen, wordt verwerkt in een speciaalbrood van Ivo’s Bread and Pizza.

Op zaterdag zijn de producten van StreekWaar te vinden op de Duurzame Streekmarkt op het Salverdaplein.

Ook Angelien Hertgers (Tuinderij De Stroom) en Chris Chancellor (Pluktuin Sayuran) hebben zitting in het bestuur van StreekWaar. Meer informatie is binnenkort beschikbaar op de website van StreekWaar.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de POP3 Korte Voorzieningsketens
van de Provincie Gelderland en de Europese Unie.