Eny: “De maaltijd is goed. En het is leuk om hier te komen.” Mari: “Het is heel erg lekker. Doordat de saus erop ligt, kan ik zelf kiezen hoe ik het eet.” Mia: “Als ik gewoon brood eet dan heb ik nog honger. Als ik warm eet is dat niet zo.“
De kinderen van groep 6, 7 en 8 en van de schakelklas van basisschool OBS de Wereld eten sinds oktober één keer per week een vegetarische gezonde warme lunch. Ze eten die samen in het nabijgelegen Huis van de Wijk de Nude. De kinderen mogen elke week kiezen uit twee menu-opties. Zo aten ze al eens volkoren spaghetti met een groentensaus en een andere keer ‘gezonde kapsalon’. Door samen te eten leren de kinderen nieuwe smaken kennen en weten ze hoe lekker een gezonde maaltijd kan zijn. Dit wordt gecombineerd met speelse voedsellessen in de klas.
Veel lol
Op dinsdag blijven alle kinderen over en lopen ze met zijn allen onder begeleiding van de tussenschoolse opvang Kinderstralen naar het Huis van de Wijk, waar vrijwilligers van de dagbesteding voor hen hebben gekookt. De kinderen vinden het elke week erg leuk en alle borden zijn aan het einde van de maaltijd leeg. Naast deze gezonde maaltijd krijgen ze ook nog 1 keer per maand een korte voedselles over de maaltijden, over wat ze eten en waarom dit gezond is. Deze lessen worden gegeven door gezondheidsexpert Victoire de Wild en zijn erg populair bij de kinderen.
De kinderen kijken ook elke week uit naar de gezamenlijke lunch. Ze praten er doorlopend over en er is veel lol tijdens de maaltijden. De reacties van de kinderen en de leerkrachten zijn kortom zeer positief. Dit initiatief is een unieke samenwerking tussen OBS de Wereld, het Huis van de Wijk de Nude van Solidez, de tussenschoolse opvang Kinderstralen, het Buurtbedrijf NuDe Toekomst en de gemeente.
Gezond leren eten
Uit onderzoek weten we immers dat sommige kinderen zonder ontbijt naar school komen. Ook eten kinderen tegenwoordig te weinig groente en fruit. Deze proef duurt ongeveer een half jaar en is bedoeld om te kijken of deze aanpak positief werkt om meer kinderen gezond te leren eten. Bovendien krijgen deze kinderen op deze manier minimaal één gezonde maaltijd per dag. De effecten van deze pilot worden gemonitord en in kaart gebracht.
Deze pilot probeert tevens de voedselverspilling te verminderen en de eiwittransitie te versterken: De maaltijden zijn volledig vegetarisch en de kinderen kiezen een week van te voren uit twee maaltijd-opties om voedselverspilling voorkomen.
Dit project is onderdeel van de Wageningse Voedselagenda 2021-2030.