Kinderen op OBS de Wereld eten gezonder met warme lunch

23 juni 2022

In het kader van de Voedselagenda Wageningen (2021-2030) heeft er een half jaar lang een proef
plaatsgevonden op basisschool OBS de Wereld, voor groep 6,7,8 en de schakelklas. Solidez heeft de lunches gekookt, en de leerlingen aten gezamenlijk in het Huis van de Wijk in de Nude. De proef startte op 21 september 2021 en eindigde op 29 maart 2022.

Deze proef had als doel om kinderen nieuwe smaken te laten eten, een gezond en gevarieerd aanbod
te geven en plezier in gezond eten bij te brengen. De gebruikte recepten zijn gebaseerd op de schijf
van vijf (Voedingscentrum) en vegetarisch (zonder vlees en vis). De kinderen kregen veel volkoren
producten, peulvruchten, diverse soorten groenten en soms vleesvervangers.

In totaal zijn er 9 meetmomenten geweest bij de kinderen. Hierbij beantwoordden de kinderen ook enkele vragen. Het overgrote deel gaf aan dat ze altijd flinke ’trek’ hadden als het etenstijd was. De kinderen hebben de warme lunch over het algemeen als erg lekker en leuk ervaren. Ze beoordeelden de lunches gemiddeld met een 4 op een schaal van 1 tot 5. Ze hebben meer verschillende smaken leren eten.

Bordje leeg
De kinderen kregen veel verschillende warme maaltijden voorgezet, om zo uiteenlopende smaken te leren eten. Ze aten gemiddeld per week meer dan 80% van de lunch op. Tijdens de proef hadden de kinderen de keuze om vooraf te kiezen tussen twee maaltijden, zodat de kinderen het gevoel hadden dat ze zelf konden kiezen om te voorkomen dat kinderen met een lege maag naar school teruggingen omdat ze iets echt niet lustten. Ook hielp dit om voedselverspilling te voorkomen.

Lekker of niet?
De kinderen beantwoordden de vraag ‘vond je het lekker?’ gemiddeld met een 3,7 (op een schaal van 1 tot 5). Vooral de zetmeelproducten vonden de kinderen erg lekker, zoals pasta, rijst en aardappelen. Denk daarbij aan een pasta, rijst en aardappel. Ei, kaas en nepvlees vonden de kinderen ook erg
lekker! Over het algemeen vonden de kinderen de meeste groenten lekker, alleen tomaten, pompoen en
champignons vielen minder goed in de smaak.

Samen eten
Wanneer er gevraagd werd aan de kinderen wat ze het leukste vonden die dag, hadden ze vier
keuzes. De grote meerderheid van de kinderen vond ‘het samen zijn en het eten’ het
leukst. ‘Alleen het samen zijn’, kwam hierbij op de tweede plek. En ‘alleen het eten’ en ‘niets was
leuk’, scoorden laag. Op basis van de resultaten, kun je zeggen dat de kinderen vooral de
combinatie van het samen zijn en het eten leuk vonden.

In deze infographic vind je alle resultaten van de monitoring (met dank aan Victoire de Wild van Groente en Meer voor het onderzoek en stagiaire Suze Thung voor de productie).

Deze resultaten vormen belangrijke lessen voor een voortzetting van het project. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vervolg op deze proef op basisschool OBS de Wereld.

De proef was een unieke samenwerking tussen OBS de Wereld, het Huis van de Wijk de Nude van Solidez,
tussenschoolse opvang Kinderstralen, Buurtbedrijf NuDe Toekomst, de gemeente Wageningen en
adviesbureau Groente & Meer.