Foodsharing deelt maaltijden uit van gered voedsel

Doe mee met de Verspillingsvrije Week 12-18 september

Van 12-18 september gaan we in Wageningen zo min mogelijk voedsel verspillen!

Gebeurt het je ook wel eens dat je eten moet weggooien? De één houdt soms een paar boterhammen over en de ander ontdekt het restje pasta in de koelkast net te laat. Een kwart van het eten in Nederland wordt niet gegeten. Dat is per jaar ruim 34 kilo voedsel per persoon. Zonde voor het milieu en voor je portemonnee. Doe daarom ook mee met de Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september.

De uitdaging

Dit initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling daagt je uit een week lang zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer voedsel we redden. Door creatief om te gaan met restjes, voorkomen we al een hoop verspilling. Bewaar restjes bijvoorbeeld op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Met verspillingsvrije recepten tover je ze om tot een nieuwe maaltijd. En door bij het koken het eten af te wegen, houd je minder snel restjes over. Minder voedsel verspillen is leuk, makkelijk en levert winst op voor je portemonnee. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Tips

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft de belangrijkste tips tegen voedselverspilling voor je op een rij gezet:

  • Bewaar restjes op een vaste plek in je koelkast, zodat je ze niet vergeet.
  • Staat er op de verpakking TGT of Te Gebruiken Tot? Eet het product dan voor óf op deze datum of vries het eten in.
  • Staat er op de verpakking THT of Tenminste Houdbaar Tot? Dit product kun je ook ná de datum vaak nog eten. Kijk, ruik of proef na de datum of het nog lekker is.
  • Kook precies genoeg. Weeg je porties af.
  • Zet de koelkast op 4 graden. Dit is de ideale temperatuur. Producten blijven dan langer goed.
  • Controleer je voorraad voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt.
  • Wees creatief met restjes. Gebruik het bijvoorbeeld in een soepje of salade, vries het in, eet het de volgende dag bij de lunch of maak er iemand anders blij mee.

Verspillingsvrije week in Wageningen

In de verspillingsvrije week ontvang je bij Jumbo Verberne en Jan Linders een gratis Eetmaatje, een restjes-receptenboek, koelkast- of diepvriesstickers en leuke tips tegen voedselverspilling. Op woensdag 14 september organiseert Foodsharing een leuke quiz over voedselverspilling met heerlijke snacks die worden gemaakt van overgebleven voedsel. Om 19.30 uur ben je van harte welkom om mee te doen bij Thuis Wageningen (Stationsstraat 32).

Meer informatie