Doe mee aan de Verspillingsvrije week!

19 augustus 2021

De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 7 tot en met 13 september 2021 de derde landelijke Verspillingsvrije Week. In deze week worden Nederlanders geïnspireerd om thuis minder voedsel te verspillen. Ook in Wageningen zijn we van de partij. Doe je mee? Je kunt een verspillingsvrij diner ophalen en via de link hieronder ontvang je tips om minder te verspillen en maak je kans op een prijzenpakket.

Meedoen met de week is op meerdere manieren mooi, want minder verspillen voelt goed en levert winst op voor het milieu én je portemonnee.

Meedoen met de week is gratis. Je kunt je aanmelden op www.verspillingsvrijeweek.nl


Haal je diner op bij Foodsharing

Foodsharing Wageningen organiseert bij Thuis op 9 september van 18.00 – 21.00 uur (op=op) een verspillingsvrij take away-diner. Kom langs, vul je eigen bakje en smul van een heerlijke verspillingsvrije maaltijd. De maaltijd is gratis, doneren mag natuurlijk altijd!

 

Foodsharing Wageningen will  host a Take away Waste free diner @Thuis. The 9th of September from 6 p.m. until 9 p.m. or until it’s finished! Please bring your own container and come pick up a free wasteless meal! The meal is free of charge,  of course you can give a donation for Foodsharing .

 


“Als heel Nederland tijdens de Verspillingsvrije Week thuis niets verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “De meeste Nederlanders zijn gemotiveerd om thuis minder voedsel te verspillen. Toch lukt dat nog niet altijd. In de Verspillingsvrije Week geven we tips en tricks om thuis meer verspillingsvrij te worden.”

Feiten en cijfers voedselverspilling in huishoudens

Volgens onderzoek van het Voedingscentrum (2019) verspillen consumenten jaarlijks 34 kilo vast voedsel per persoon. Daarnaast verdwijnt 46 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. De meeste winst is te behalen bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen (samen 22 kilo). Vlees valt net buiten de top 5, maar hierbij is het extra belangrijk om verspilling te voorkomen, omdat de productie ervan een grote klimaat-impact heeft.

Waarom verspillingsvrij?

Ons voedsel is met veel energie en liefde gemaakt. Het legt een hele reis af van grond tot mond. Daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met ons eten. Laten we eruit halen wat erin zit. Als we allemaal elke dag een beetje meer verspillingsvrij worden, dan levert dat direct winst op.