Op 7 februari vond in de Arboretumkerk het Klimaatcafé plaats onder de titel: In de ban van de boon. Tijdens dit ‘praatdiner’ werd onder het genot van zes gangen geanimeerd gesproken door 70 deelnemers. Zij namen onderwerpen als de eiwittransitie, duurzame en lokale bonenteelt, en de gezondheid en biodiversiteit onder de loep.
Bij elke gang werd er een inspirerend verhaal gedeeld. Wethouder Erik-Jan Bijleveld van Gemeente Wageningen zei: “Een beter milieu begint bij systeemverandering” en ging vervolgens in op de rol die de teelt en consumptie van bonen daarbij spelen. Rocus Troost van BOON beaamde: “De boon is goed voor het milieu, goed voor de mens en het is ontzettend lekker.” Marieke Lameris van Lekker Lupine voegde daaraan toe: “Bonen zijn een prachtige toevoeging aan het voedselpatroon als je meer plantaardig wil eten”.
Door met elkaar in gesprek te gaan en te genieten van het heerlijke bonenmenu geserveerd door Food of Cultures werden er vele voorstellen gedeeld om peulvruchten te bevorderen. Enkele ideeën: het bekender maken van bonenrecepten, de introductie van bonen-educatie op scholen, het belonen van boeren die bonen telen voor hun bijdrage aan het landschap en het organiseren van een “bonenmenu-competitie” voor de horeca.
Video: Bean Meal 2024 in Wageningen
Het bonen-praatdiner vond plaats tijdens de eerste editie van de nationale BeanMeal week rondom Wereldpeulvruchtendag. Het werd georganiseerd in samenwerking met Grootouders voor het Klimaat, Wageningen University & Research, Gemeente Wageningen, Boon – Jamael Food Group, Food of Cultures en Lekker Lupine.
Het Klimaatcafé is een initiatief van het Platform Duurzaam Wageningen, Grootouders voor het Klimaat en de klimaatburgemeester van Wageningen. Lees presentaties, verslagen e.d. van vorige klimaatcafé ’s op de PDW activiteiten pagina