Klimaatburgemeester geïnstalleerd

Pauline Schakenbos nieuwe klimaatburgemeester

Pauline Schakenbos is de nieuwe klimaatburgemeester. Pauline is coach en trainer voor organisaties en werkt tegenwoordig als isolatie- en bespaarcoach bij het Energieloket van Wageningen. Ze is ambassadeur voor de 17 Werelddoelen van de Verenigde Naties, de SDG’s.

“Ik ben trots de opvolger van Klimaatburgemeester Kirsten de Koning te mogen zijn”

Een jaar lang zette Kirsten de Koning zich extra in voor duurzaamheid en klimaat in Wageningen. Als Klimaatburgemeester voerde ze gesprekken met inwoners en de gemeente. Met name over circulariteit: hoe kunnen we grondstoffen hergebruiken? Hoe kunnen we beter samenwerken om minder afval te produceren? Aan het begin van de Nationale Klimaatweek (30 oktober t/m 5 november) droeg ze het stokje over aan Pauline Schakenbos.

“Samen kunnen we heel veel”

“Mijn doel dit jaar is duurzaamheid te verbreden. De 17 SDG’s, Duurzame Doelen, Global goals, ofwel Werelddoelen van de Verenigde Naties helpen daarbij. Dat is mijn overtuiging.

Deze doelen gaan over veel meer dan alleen klimaat. Het beschrijft wat we wereldwijd met elkaar kunnen bereiken. Geen armoede, geen vervuiling, rechtvaardigheid, biodiversiteit, werk en inkomen, gezondheid, leefbaarheid. En vrede, niet te vergeten.

Dat is heel veel. Niet iedereen kan alles doen. Niet alles kan meteen. Maar samen kunnen we heel veel. Met bedrijven, gemeente en inwoners wil ik daarmee aan de slag met deze brede blik op duurzaamheid. Laten we de taken verdelen, maar… wel alle 17 doelen in het achterhoofd houden.”

Toekomst

Er is veel leende in de wereld, maar gebeuren ook heel veel mooie, leuke, fijne dingen waar je nooit wat over hoort en dus niets van weet.

Toen ik op Twitter eens alle accounts op gebied van duurzaamheid ging verzamelen, dacht ik dat ik wel in één avond klaar zou zijn. Maar nee, zelfs niet in drie of vier avonden. Er blijken honderden initiatieven en organisaties te zijn. Veel en veel meer dan ik ooit had verwacht.

Lokale buurtinitiatieven.  Wereldwijde initiatieven. Van filosoferen tot handen uit de mouwen, uitvinden, onderwijzen, ontwikkelen. Van alles. Voor allerlei duurzame en sociale wensen zijn er projecten gestart. Velen hebben zich inmiddels bewezen.

Mooie projecten die kant en klaar overgenomen kunnen worden door wie dat wil. En er bestaan heel veel goedwillende mensen die dat willen, maar nog niet weten van deze prachtige projecten. Hoe fijn zou het zijn als iedereen dit wist? Het geeft perspectief op de toekomst!

Pauline Schakenbos
Klimaatburgemeester van Wageningen