Mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank, eten natuurlijk ook graag verse groenten en fruit. Maar voor Voedselbank Nederveluwe is dit soms lastig te organiseren. Met een subsidie van de gemeente Wageningen klopten ze aan bij Biologische Zorgboerderij de Hoge Born. Die was gelijk enthousiast.
Sabine van Giesbergen van de Hoge Born: “We vinden het mooi dat we sinds april de klanten van de Voedselbank gezonde verse producten kunnen leveren. Onze eigen oogst vullen we voor de Voedselbank soms aan via boeren uit de buurt, zoals appels van Zalig Fruit of pompoenen van EET Wageningen.”
Cliënten zaaien en oogsten
De Hoge Born teelt al jaren groenten met hulp van de deelnemers, mensen uit de psychiatrie en de verslavingszorg. De groenten die zij telen worden ook verkocht in de boerderijwinkel, via andere winkels en op de zaterdagse streekmarkt.
Sabine: “Een kleine 20 deelnemers wonen hier, en er komen ook nog wekelijks zo’n 30 mensen via de dagbesteding. Die helpen bij zaaien, wieden, oogsten, in onze winkel, de keuken of de fietsenwerkplaats. En drie keer per week vullen we dus rolcontainers met kratten vol verse biologische groenten en fruit voor de Voedselbank. Onze deelnemers zijn er erg blij mee om te weten dat de groenten terecht komen bij mensen die het goed kunnen gebruiken. Soms is het even zoeken. In het begin hadden we er een keer palmkool bij gedaan, maar dat kende niet iedereen. Dus nu houden we het bij de bekende groenten, zoals rode kool, winterpeen en bietjes. En natuurlijk aardappelen en uien.”
Schijf van Vijf
De vrachtwagen van de Voedselbank haalt de groente op maandag, woensdag en vrijdag op. Jan-Willem van Dijk van de Voedselbank Nederveluwe is er heel blij mee. “Het loopt prima en we krijgen hartstikke goede spullen. Het is toch elke keer weer een uitdaging om de pakketten een beetje volgens de Schijf van Vijf te vullen, en dit helpt daar zeker bij. Mooi dat de gemeente dit twee jaar wil ondersteunen.”
Alle hulp is welkom
De Voedselbank kan namelijk alle hulp gebruiken. “Sinds de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen hebben we 25% meer klanten. We zitten nu op 260 huishoudens in Wageningen, Rhenen en Renkum! Ook merken we dat er tegenwoordig minder eten overblijft bij supermarkten, omdat die veel acties hebben tegen voedselverspilling. Dus daar halen we niet zoveel meer op. Gelukkig hebben we naast de gemeenten nog andere sponsoren zoals kerken. Ook kunnen mensen via de webshop op voedselbanknederveluwe.nl geld of producten doneren, bijvoorbeeld een pot pastasaus. Wie weet kunnen we op den duur ook de groenten van de Hoge Born op die manier blijven aanbieden!”
Foto bovenaan: Sabine, deelnemer Anil en stagiaire Lynn aan het werk op Zorgboerderij de Hoge Born. © Dorien Roggekamp