Ik ben woningeigenaar

Over de actie ‘Zonnepanelen zonder zorgen’

Het Energieloket organiseert de collectieve inkoopactie zonnepanelen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de aanbieders van zonnepanelenbedrijven om te kijken met welke aanbieder we willen samenwerken. Het bedrijf Masters in Solar (uit Wageningen) is uitgekozen.  Zo weet je zeker dat je zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt je zekerheid en het scheelt uitzoekwerk!

Hoe werkt het?

Wat kosten zonnepanelen?

Dat is helemaal afhankelijk van je situatie en je wensen. Zo maakt het bijvoorbeeld uit:

  • Hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.
  • Of de panelen op één dakvlak geplaatst kunnen worden.
  • Of er rekening gehouden moet worden met schaduw.
  • Hoeveel elektriciteit je gebruikt.
  • Of je liever een systeem hebt dat zich snel terugverdient, of een systeem dat zo lang mogelijk mee gaat.

Dit klinkt ingewikkeld, maar de installateur denkt met je mee. Hij kan bijna altijd een passend aanbod doen.  Bij veelgestelde vragen veelgestelde vragen kun je alvast een paar voorbeelden lezen.  Kijk hiervoor bij de vraag ‘Wat kosten zonnepanelen voor mijn dak?’.

Wat levert me dit op?

Even een technisch verhaal: stel dat je 10 zonnepanelen laat plaatsen, met een vermogen van 3.900 Wattpiek. Deze wekken ongeveer 3.600 kilowattuur op per jaar. De terugverdientijd is ongeveer 12 jaar. De eerste 25 jaar produceren je panelen voor ongeveer € 13.600 aan elektriciteit (verwacht prijspeil 2030). Na aftrek van de aankoopkosten van ongeveer € 6.600 leveren je panelen je dus in die periode netto € 7.000 op! Aangezien de elektriciteitsprijzen in 2023 bijna verdubbeld zijn, ten opzichte van 2021 is de terugverdientijd ook maar de helft. In dit voorbeeld is dat 6 jaar. Het is natuurlijk de vraag hoe de prijzen zich de komende jaren zullen ontwikkelen. In de voorbeeldberekening hebben we daarom de verwachte terugverdientijden gegeven op basis van het verwachte prijspeil 2030 en het huidige prijspeil in 2023 (met prijsplafond).

Bij deze berekening is rekening gehouden met een lineaire afbouw van de salderingsregeling tussen 2025 en 2030. De precieze besparing hangt onder andere af van de grootte van de installatie, je elektriciteitsgebruik, de oriëntatie van jouw dak (zuid/oost/west) en de prijs die je per kilowattuur betaalt aan jouw energieleverancier.

Toch nog een voordeel: vanaf januari 2023 is de btw op de aanschaf van zonnepanelen opgeheven. Je betaalt dus geen btw meer voor een zonnepanelensysteem. Dat scheelt al 21%!

Financiering

Zonnepanelen op je dak leggen, levert vaak meer op dan spaargeld op een spaarrekening zetten. Maar niet iedereen heeft het geld voor de zonnepanelen op de plank liggen. Daarom heeft gemeente Wageningen de Stimuleringslening Duurzaamheid. Als je duurzame maatregelen wilt nemen voor jouw huis, kun je terecht bij de gemeente voor een lening met een vaste lage rente.

Omdat je geld bespaart op je energierekening, kan je dat gebruiken om de maandelijkse kosten van de lening te  betalen. En als de lening eenmaal is afbetaald, heb je een lage energierekening. Wist je dat energiebesparende maatregelen de waarde van je woning verhoogt? Nog een voordeel….

Waar draag ik aan bij?

Zonnepanelen zijn niet alleen financieel erg interessant. Met zonnepanelen draag je bij aan een beter klimaat en betere luchtkwaliteit. In 2 tot 3 jaar heeft een zonnepaneel al meer CO2-uitstoot bespaard dan het kostte om het paneel te produceren en transporteren. De levensduur van zonnepanelen is zeker 25 jaar. Ze leveren dus minimaal 22 jaar milieuwinst. Goed voor je portemonnee, je leefomgeving en toekomstige generaties!

Geen geschikt dak?

Mogelijk is jouw dak niet geschikt omdat het dak op het noorden ligt. Of teveel schaduw heeft van bijvoorbeeld bomen. Dan kan je meedoen met de ‘postcoderoos regeling’. Dan neem je groene stroom af van een pand in jouw buurt, dat zijn dak vol heeft liggen met zonnepanelen (denk aan een bedrijf, vereniging en of boer).  Groener en lokaler kan het bijna niet! Het Energieloket denkt met je mee en kan je hierover informeren. Je kunt contact opnemen met het Energieloket via vraag@energieloket-wageningen.nl of 0317 49 28 01.

Monument?

Is jouw huis een monument? Dan ben je gebonden aan extra regels. Toch zijn zonnepanelen ook voor monumenten vaak mogelijk. Neem contact op met Maarten van den Wijngaart, beleidsmedewerker monumentenzorg van gemeente Wageningen, om de mogelijkheden te bespreken: maarten.van.den.wijngaart@wageningen.nl.

Vragen?

Heb je nog vragen over deze actie? Kijk bij de veelgestelde vragen. Of neem contact op met het Energieloket via vraag@energieloket-wageningen.nl of 0317 49 28 01.

Meedoen

Vul het aanmeldformulier in voor een gratis en vrijblijvende offerte (zonder verplichtingen).