Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik meedoen met deze actie?

We horen vaak van mensen dat ze wel zonnepanelen willen, maar opzien tegen het uitzoekwerk. Hoe weet je of je dak geschikt is? Hoeveel zonnepanelen passen erop? Welk type paneel moet je kiezen? Wat zijn goede installateurs zijn? En hoe kun je offertes met elkaar vergelijken?

Als je meedoet aan deze actie is het uitzoekwerk al voor je gedaan. We hebben de installateurs zorgvuldig geselecteerd door een aanbesteding onder bedrijven uit de regio. Daaruit is het bedrijf Masters in Solar (Wageningen) in 2023 opnieuw gekozen. Omdat veel inwoners meedoen met de actie, kan de installateur de installatie goedkoper aanbieden dan wanneer je zelf zonnepanelen laat plaatsen. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt je zekerheid en scheelt je uitzoekwerk!

6 redenen om zonnepanelen te installeren:

 1. Bespaar geld, nu en in de toekomst.
 2. Verhoog de waarde van je huis.
 3. Bescherm het milieu.
 4. Wordt onafhankelijker van energiebedrijven.
 5. We worden zo steeds meer onafhankelijk van fossiele energie uit het buitenland.
 6. Bijdragen aan de energietransitie is leuk en je geeft een duurzame oplossing door aan je (klein)kinderen.

Door wie wordt deze actie georganiseerd?

De actie ‘Zonnepanelen zonder zorgen’ is een actie van het Energieloket. Het Energieloket geeft gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming en is beschikbaar voor alle inwoners van Wageningen.

Hoelang duurt de actie?

De actie loopt door tot 31 december 2023. Elk jaar kiezen we   opnieuw een aanbieder van zonnepanelen installaties Zodat we zeker weten dat het aanbod scherp blijft.

Wat is salderen?

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je stroom terug aan het net. De meter loopt dan terug. Dit wordt verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Er wordt dan over een heel jaar gekeken hoeveel stroom je in totaal hebt opgewekt en dit wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die je in dat jaar hebt gebruikt. Dit noemen we salderen.

Een voorbeeld: stel dat jouw zonnepanelen in een jaar 2500 kilowattuur hebben opgewekt terwijl je totale verbruik in dat jaar 3500 kilowattuur was. Je hoeft dan nog maar 3500-2500 = 1000 kilowattuur aan je energieleverancier te betalen.

Vanaf 2025 verandert deze regeling. Lees meer hierover bij de volgende vraag.

Komen er andere regels vanuit de overheid?

De overheid heeft besloten dat de regeling voor salderen gaat veranderen. Lees meer over salderen bij de vorige vraag. Het belastingvoordeel door salderen zal tussen 2025 en 2030 in stappen kleiner worden. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden, in 2027 – 55%, 2028 – 46%, 2029 – 37%, 2030 – 28%. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kilowattuur.

Volgens Milieu Centraal leveren zonnepanelen ook met deze nieuwe regeling nog veel geld op. Wel is het slimmer om nú zonnepanelen te kopen dan over een paar jaar. Een extra reden om van onze actie gebruik te maken! Lees hierover meer bij de volgende vraag.

Wat zijn kosten en opbrengsten voor zonnepanelen op mijn dak?

Bij het berekenen van de terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. Per 2023 betaal je ook geen btw meer over zonnepanelen systemen. Wij berekenen 30% eigen verbruik ten opzichte van de jaarlijkse opwek van je stroom. Met name in de zomer kun je een groot gedeelte van de opwek overdag direct benutten als je bijvoorbeeld je wasmachine of afwasmachine gebruikt. In de winter is dat percentage een stuk lager door minder opwek en kortere dagen. Daarmee is 30% eigen verbruik van de opwek een op ervaring gebaseerd percentage. Voor alle opgewekte elektriciteit die je zelf direct verbruikt bespaar je dus € 0,22 per kilowattuur. Dit terwijl elektriciteit die je terug levert aan het net € 0,09 per kilowattuur oplevert. Dus, gebruik de stroom voor (af)wasmachine en andere elektrische apparaten vooral als de zon schijnt. Daarmee help je ook het beperken van de overbelasting van het elektriciteitsnet.

Sinds 2022 gaan de energieprijzen op en neer en zijn ze onvoorspelbaar. Ze veranderen met grote sprongen. Als we de jaarlijkse besparingen van minder energieverbruik berekenen met de hoge energieprijzen van nu, geven we waarschijnlijk een veel te gunstig beeld van de besparingen over een paar jaar. Daarom geeft Milieu Centraal een ‘bandbreedte’: een besparing bij een hoge prijs en een besparing bij een lage prijs. Voor de leverprijs hanteren we € 0,22 per kilowattuur voor de langere termijn (medio 2030) en 0,40 per kilowattuur voor 2023 (het huidige prijsplafond). De terug leverprijs is gesteld op € 0,09 per kilowattuur.

Tegenover de opbrengsten staat natuurlijk een eenmalige investering bij installatie. De prijs van een complete installatie (zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, installatie) is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, type en garantie op de panelen en omvormer. Hieronder worden drie voorbeeldsystemen beschreven:

 • De hoogste kwaliteit en beste garantie (systeem A).
 • De beste prijs/kwaliteitverhouding (systeem B).
 • De laagste prijs (systeem C).

Deze pakketten hebben elk 10 panelen van 400 Wattpiek (de maximale opbrengst bij zeer fel zonlicht). Dit is genoeg om het energiegebruik van een gemiddeld huishouden op te wekken – ongeveer 3.600 kilowattuur per jaar als er geen schaduw is en je panelen op het zuiden zijn gericht. Elektriciteitsgebruik verschilt sterk tussen huishoudens: heb je een warmtepomp, elektrische auto of jacuzzi? Dan verbruik je waarschijnlijk meer. Heb je een klein huishouden en spring je zuinig om met energie? Dan zou het veel minder kunnen zijn. Daarnaast is er natuurlijk de vraag hoeveel panelen op jouw dak passen.

Systemen met minder panelen zijn uiteraard goedkoper, maar per paneel wel wat duurder omdat de vaste kosten (zoals voor de omvormer en installatie) verdeeld worden over minder panelen. Andersom zijn grote installaties relatief wat goedkoper per paneel. Daardoor stijgt de prijs per Wattpiek bij kleinere systemen en daalt deze bij grotere systemen. De installateur zal met je bespreken hoeveel panelen het beste bij jouw situatie passen.

Pakket A: Hoogste kwaliteit en garantie – Enphase micro omvormers

Bij dit systeem heeft ieder paneel een eigen micro omvormer die buiten op het dak is gemonteerd. Daardoor kan ieder paneel afzonderlijk van elkaar maximaal opwekken. Dit is van belang bij schaduw of als panelen op verschillende dakdelen worden geplaatst. Het biedt ook de mogelijkheid om de opwekcapaciteit per paneel te volgen. Ook wanneer de panelen wat ouder worden, zorgen de micro omvormers ervoor dat elk paneel optimaal blijft presteren. Deze micro omvormers hebben de hoogste productgarantie van 25 jaar. De micro omvormers zijn ook erg interessant bij kleinere systemen (al vanaf 1 paneel).

 • Panelen: Qcells 390 Wattpiek, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar).
 • Omvormers: Enphase micro omvormers, productgarantie 25 jaar.
 • Opwekcapaciteit: 3.900 Wattpiek is ongeveer 3.600 kilowattuur opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,22 per kilowattuur (prijspeil 2021) produceert dit systeem € 750 in het eerste jaar.
 • Investering bij 10 panelen: € 7.400 oftewel € 1,85 per Wattpiek (exclusief btw, inclusief montage).
 • De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is ongeveer 13 jaar (verwacht prijspeil 2030) en 6,5 jaar (prijspeil 2023).

Pakket B: Beste Prijs/kwaliteit – SolarEdge power-optimizers

Bij dit systeem wordt er per paneel een ‘power optimizer’ toegepast die ervoor zorgt dat panelen optimaal presteren. In de woning wordt een bijpassende omvormer geplaatst. Net als bij pakket A werkt dit systeem goed bij schaduw of als panelen op verschillende dakdelen worden geplaatst. Het biedt ook de mogelijkheid om de opwekcapaciteit per paneel te volgen. De omvormer heeft een productgarantie van 12 jaar, de power optimizers 25 jaar.

 • Panelen: Qcells 390 Wattpiek, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar)
 • Omvormers: SolarEdge omvormer (productgarantie 12 jaar) en power optimizers (productgarantie 25 jaar).
 • Opwekcapaciteit: 3.900 Wattpiek is ongeveer 3.600 kilowattuur opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,22 per kilowattuur (prijspeil 2030) produceert dit systeem € 750 in het eerste jaar.
 • Investering bij 10 panelen: € 6.400 oftewel € 1,65 per Wattpiek (exclusief btw, inclusief montage)
 • De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is ongeveer 12 jaar (verwacht prijspeil 2030) en 6 jaar (prijspeil 2023).

Pakket C: Laagste prijs – String omvormer (enkel geschikt bij een dak zonder schaduw)

Bij dit systeem zijn alle panelen in serie geschakeld en daardoor kan een goedkopere omvormer geïnstalleerd worden in de woning. In deze situatie is het belangrijk dat er geen schaduw op het dak valt. Bij schaduw op één paneel produceren alle panelen minder omdat ze in serie geschakeld zijn. Ook als één paneel minder presteert dan de rest, zal deze de opbrengst van het hele systeem verlagen. Daarom zal de opbrengst van dit systeem in de loop der jaren meer achteruitgaan dan van systeem A en B. De opwekcapaciteit van het gehele systeem kan gevolgd worden, maar niet per paneel.

 • Panelen: Qcells 390 Wattpiek, 12 jaar productgarantie, minimaal 86% opbrengstgarantie na 25 jaar (93% na 10 jaar)
 • Omvormers: Growatt, productgarantie 10 jaar.
 • Opwekcapaciteit: 3.900 Wattpiek is ongeveer 3.200 kilowattuur opwek in jaar 1. Bij een elektriciteitsprijs van € 0,22 per kilowattuur (prijspeil 2030) produceert dit systeem € 660 in het eerste jaar.
 • Investering bij 10 panelen: € 5.800 oftewel € 1,45 per Wattpiek (exclusief btw, inclusief montage)
 • De verwachte terugverdientijd (opbrengst/investering) is ongeveer 11 jaar (verwacht prijspeil 2030) en 5,5 jaar (prijspeil 2023).

Onderhoud: In de berekeningen is gerekend met € 10 per kilowatt piek voor de jaarlijkse onderhoudskosten (in dit voorbeeld is dat zo’n € 40 per jaar). Dit om bijvoorbeeld de panelen schoon te maken of een storing op te lossen. Het is uiteraard aan jezelf of je een dergelijk onderhoudscontract wilt afsluiten.

Tenslotte is er gerekend met een jaarlijkse inflatie van 2%.

Wil je zelf gaan rekenen met kosten en opbrengsten van zonnepanelen? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Een dak is meestal geschikt als het niet op het noorden, noordoosten of noordwesten staat en het niet al te veel in de schaduw ligt van bijvoorbeeld bomen of gebouwen. Er zijn ook systemen die prima om kunnen gaan met een beetje schaduw. Zowel op platte als op schuine daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Op de website van Zonatlas kun je zelf zien hoe geschikt jouw eigen dak is voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al mijn stroom zelf op te wekken?

Dat ligt aan de hoeveelheid elektriciteit die je jaarlijks gebruikt. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3000 kilowattuur aan stroom per jaar (maar dat kan verschillen). Bij dit stroomverbruik zijn ongeveer 10 zonnepanelen nodig om alle gebruikte stroom zelf op te wekken.

Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?

Op daken zijn steeds meer zwarte zonnepanelen te zien. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend dan de donkerblauwe met aluminium lijst. Qua rendement is er in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn iets duurder omdat ze andere cellen hebben en de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart zijn gemaakt.

Hoe zit het met terugvragen van de btw?

De btw op zonnepanelen is per 2023 volledig afgeschaft. Dat is dus veel eenvoudiger, want je betaalt geen btw bij aanschaf en je hoeft dus ook geen btw terug te vragen. In de berekeningen is daarom gerekend met exclusief btw-prijzen dus nul % btw bedragen.

Waarom is er voor deze installateur gekozen?

Voor deze actie hebben we alle zonnepanelen-installateurs uit de regio uitgenodigd een voorstel te doen. Bij het vergelijken van de voorstellen hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs, maar ook naar andere aspecten. Kan deze leverancier maatwerk leveren en verschillende systemen aanbieden voor verschillende situaties? Is de garantie goed geregeld? Staat de zonnepanelenproducent goed bekend? Is er aan recycling gedacht? Werkt deze installateur veilig?

Zo zijn we uitgekomen op samenwerking met Masters in Solar. Dit bedrijf heeft veel ervaring met installaties op daken.

Vanuit duurzaamheidsoogpunt is ervoor gekozen om alleen installateurs uit de regio te vragen om een voorstel te doen voor deze actie. Dit stimuleert ook lokale bedrijvigheid.

Wil je zelf het aanbod vergelijken met alternatieven? Bij de lokale bedrijven op onze website vind je meer regionale zonnepanelenleveranciers.

Ik verbruik zo weinig, loont een kleine installatie dan wel?

Het is waar dat een kleine installatie relatief duurder is dan een grotere. Voor een kleine installatie is het kostenaandeel van de omvormer en arbeid groter ten opzichte van het kostenaandeel van de panelen. Maar ook voor een kleine installatie van bijvoorbeeld 1.500 tot 2.000 kilowattuur per jaar zijn de rendementen goed te noemen. Denk aan een terugverdientijd van ongeveer 12-14 jaar. Daarna wek je nog zeker 10 jaar ‘gratis’ stroom op.

Een systeem met micro omvormers kan al geleverd worden voor één paneel (pakket A onder de vraag ‘Wat kosten zonnepanelen voor mijn dak?’).

Wat te doen als je verhuisplannen hebt?

Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis. Je krijgt ook een hoger energielabel, dat verplicht is als je je huis gaat verkopen. Je kan zelfs meer dan de kosten van de installatie terugverdienen bij verkoop. Dit heeft een grootschalig studie van bijna 24.000 transacties door TIAS-business school aangetoond. Zonnepanelen zijn dus een duurzame investering.

Ik heb ruimte voor meer panelen dan ik nodig heb voor mijn eigen verbruik, maar is dat rendabel?

Stel dat je elektriciteit verbruikt voor 10 panelen (ongeveer 3.600 kilowattuur per jaar), maar er passen 12 panelen op je dak. Is het dan verstandig om 10 of 12 panelen te plaatsen? Voor het overschot aan geproduceerde elektriciteit krijg je een ‘terug levertarief’. Dit tarief verschilt per energieleverancier, maar is in veel gevallen rond de € 0,09 per kilowattuur. Dit is flink minder dan de ongeveer € 0,22 die je krijgt voor de stroom die je zelf gebruikt (verwacht prijspeil 2030). Maar de meerprijs voor een extra zonnepaneel aanvullend op een installatie is ook relatief laag: de kosten voor arbeid en de omvormer worden immers toch al gemaakt.

Als een installatie van 10 panelen een terugverdientijd heeft van ongeveer 11 jaar, dan zal een installatie van 12 panelen (waarvan er twee tegen het terug levertarief werken) na ongeveer 12 jaar worden terugverdiend. Daarna levert de installatie nog wel jarenlang ‘gratis’ stroom op, waardoor de installatie van 12 panelen na 25 jaar netto meer opbrengt dan een installatie van 10 panelen.

Het verdient zich dus wel terug om een paar panelen extra te plaatsen. Op die manier wordt jouw dak optimaal benut voor groene energie, en soms ziet het er mooier uit. Daarnaast als je in de toekomst bij aanschaf van een warmtepomp of elektrische auto meer energie gaat gebruiken, ben je voordeliger uit.