Veluvia

Veluvia klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In deze buurt staan veel verschillende soorten huizen. Van grote vrijstaande monumenten tot rijwoningen uit de jaren ’70 en veel daartussen.

Het uitrollen van een warmtenet zou in Veluvia zeer kostbaar zijn, gezien de grote leidingafstanden. Ook zijn de ruimtelijke koppelkansen in Veluvia gering. De meest haalbare route naar duurzame warmte voor Veluvia is via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

Onze analyse is dat de koppelkansen in deze wijk gering zijn;

 • Het gasnet is hier grotendeels relatief jong,
 • De riolering is hier grotendeels relatief jong,
 • Er is geen sprake van collectief groot onderhoud.

Los van de geringe koppelkansen is het uitrollen van een warmtenet in deze wijk zeer kostbaar gezien de grote leidingafstanden.

Woont u in een eigen woning dan kunt u onderstaande verbeteringen zelf doorvoeren.

 • De komende 10 jaar kunt u het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
 • Is uw gasketel binnenkort aan vervanging toe? Of wilt u gewoon een volgende stap maken? Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Nog 2 pluspunten: u kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Investeer net meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
  Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.

Het bewonerscollectief VeerKracht werkt samen met Wageningen woont Duurzaam aan het organiseren van informatie- en inspiratiemomenten in de wijk.

‘Electrische deelauto’ en ‘cursus CV ketel’ winnende ideeën duurzame buren prijsvraag

Samen weet je meer en doe je meer. Dat was het motto van de prijsvraag ‘Duurzame buren’. Er werden veertien ideeën ingediend en vrijdag 17 april 2020 was de digitale prijsuitreiking.

Er waren twee prijzen beschikbaar: twee keer een energieadvies t.w.v. € 475,-.  De prijswinnende ideeën waren: ‘electrische deelauto’ en ‘cursus CV-ketel’.

Robert-Jan Geerts (energieloket Wageningen), Martin de Jong/Annemieke van Berkel (de Woningstichting) en Fleur Dusschooten (WUR student), vormden de jury. Ze hebben de ideeën o.a. beoordeeld op: “Hoeveel CO2 en energiebesparing levert het op?”, “Is het bruikbaar voor een brede groep?”, “Draagt het geld van de prijs bij aan het slagen van het plan?” en  “Is het nu al (technisch) haalbaar?”

De ingediende ideeën varieerden van makkelijk uit te voeren tot op dit moment nog niet zo realistisch.

Goed uit te voeren zijn: maandelijks met een groepje buren eten met je energierekening op tafel, padden helpen bij de jaarlijkse oversteek en een mini-bieb met folders ‘verduurzaam je woning’. Al iets lastiger uit te voeren zijn: de buitenmuren van de sociale huur (hoek)woningen isoleren en ze van drievoudig glas voorzien, van kleine balkonnetjes kleine kasjes maken of  met vier woningen gezamenlijk bodemwarmte gebruiken.

Niet op korte termijn makkelijk haalbaar zijn: een deelcamper op waterstof, woningen verwarmen met warmte uit de Rijn, een tank voor warmte-koude-opslag, een warmtebatterij die in je kruipruimte past.

Heb je ook ideeën? Laat het ons weten.  Heb je interesse in een electrische deelauto of een cursus CV ketel, laat dat dan weten aan: Leida van den Berg (aleida.berg@upcmail.nl), Noor Dessing (Noor.Dessing@gmail.com) of Jan te Hennepe (Jan@te-Hennepe.nl).

Klimaatkoffies in 2019

Samen Sociaal

Zaterdag 11 mei was de voorzitter van Nabuurschap Driebergen Noord te gast. Ze vertelde ons over de acties in haar buurt onder het motto “Bouwen aan buurthulp: organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt”. We waren diep onder de indruk. Elke week had een andere vrijwilliger de ‘buurttelefoon’ waarnaar alle buurtgenoten konden bellen met een hulpvraag (kan iemand mij helpen met …..). Bijna altijd was er binnen een paar dagen een buurtgenoot gevonden die het graag kwam doen.

Stel je vraag aan Plat Dus

Zaterdag 13 april maakten we kennis met het Platform Duurzaam Samenwerken (Plat Dus) van bedrijven uit regio FoodValley. Bert Wagensveld (van Randewijk Beter Wonen) en Alex van de Klift (energieadviseur Food Valley) vertelden ons over deze regionale duurzame partijen die als doel hebben om samen met inwoners, gemeenten en bedrijven de FoodValley energiezuiniger en duurzamer te maken door voorlichting en maatwerkadviezen te geven.

In januari was er geen klimaatkoffie. Dan worden de wilgen geknot op meerdere zaterdagochtenden. Eerst met een frisse neus in de mooie natuur actief zijn en daarna met soep en brood napraten: een mooie jaarlijkse straatactiviteit.

Klimaatkoffies en andere sessie in 2018

wethouder Anne Janssen op bezoek

Op zaterdagochtend 15 december 2018 was wethouder Anne Janssen bij ons te gast om kennis te maken met deze groep actieve Wageningers die zich voorzichtig aan het voorbereiden is op wonen zonder fossiele brandstoffen. Naast elkaar leren kennen was het doel te onderzoeken of we wat voor elkaar kunnen betekenen. Het werdt een geanimeerde en interessante ochtend.

Inductiekooksessie bij Van der Zandt Keukens

Donderdagavond 13 december 2018 ontving Arnaud van der Zandt ons hartelijk in zijn zaak aan het Plantsoen: Van der Zandt Keukens. Ook André Mol van Mol Installatietechniek was aanwezig. In twee subgroepen informeerden de heren ons over de voordelen van inductiekoken en wat er nodig is in je stoppenkast om hierop over te stappen. Dankzij deze twee lokale ondernemers hadden wij weer een gezellige en inspirerende bijeenkomst. Van de speciale aanbieding maakten meerdere huishoudens gebruik om te beginnen met inductiekoken en zo een stap te zetten naar aargasvrij wonen.

 

Team VeerKracht gaat praten met ThuisBaas

5 oktober 2018 sprak het team VeerKracht met ThuisBaas. Drie actieve bewoners aan de Veerweg en Veerstraat oriënteren zich op de mogelijkheden om hun woningen te verduurzamen. ThuisBaas heeft een aanpak waarbij ze particuliere woningen energieneutraal maken. Geen energierekening meer, geen fossiele brandstoffen meer en toch lekker warm in de winter. Deze drie Wageningers zijn daar heel benieuwd naar. Wat gebeurt er dan in je huis? Hoeveel invloed heb je zelf? Wordt al het werk uit handen genomen? Kan je ook met lokale bedrijven werken? Hoe wordt het gefinancierd en hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd? Bij de klimaatkoffies hebben ze vele vragen van buren verzameld. Met een flinke lijst gingen ze het gesprek met ThuisBaas aan. Zie https://www.thuisbaas.nl/

Al 375 Zonnepanelen aan de Veerweg!

Na het winnen van een klimaatprijs is het zonnig feest vieren en zoeken we nieuwe duurzame buren! In april won de Veerweg de 3e prijs in een landelijke klimaatstraatwedstrijd.
Van het prijzengeld genoten ze met elkaar van een ijsje en werd de vraag gesteld: hoeveel panelen liggen er nu aan de Veerweg? Het bleken er 375 te zijn! De volgende vraag is: “Hoeveel kunnen er nog bij?” Een veel gestelde vraag is ook: “Wat zijn in mijn huis de beste stappen om minder energie te gebruiken en op den duur zonder aardgas te kunnen?”

Team VeerKracht gaat door!
Je huis verduurzamen is een proces. Samen zonnepanelen leggen geeft daarbij energie! Maar er is meer nodig. De groep gaat door en is inmiddels versterkt met enthousiaste buren uit de Veerstraat. De organisatie wordt gedaan door team Veerkracht: Leida, Noor en Jan.

Duurzame buren gezocht!

Meer duurzame buren zijn welkom! In de wedstrijdperiode zijn 30 LED lampen gewonnen om uit te delen aan Veluvia-buren. Wie in Veluvia woont en bij zich thuis 6 buren verzamelt, kan informatie, voorbeelden en 6 LED lampen van team Veerkracht krijgen. De weg naar klimaatneutraal en aardgasvrij wonen is een uitdaging. Gelukkig kan dat ook gezellig zijn. Aan de Veerweg lukt dat prima.

Klimaatstraat Tussen berg en uiterwaarden

Bewoners aan de Veerweg zijn in 2017 met elkaar in gesprek gegaan over: “Wat doe jij als je CV ketel kapot gaat?” en “Zijn er alternatieven zodat je niet weer 15 jaar aan het aardgas ‘vast’ zit?”. Ze willen graag duurzamer leven en merkten dat het helpt om met buren samen te werken. Met elkaar weet je meer, doe je meer en kom je verder. Helemaal nu het motto ‘Van gas los’ is. Daar komt zoveel bij kijken dat het fijn is om samen op te trekken.

Van oktober 2017 tot april 2018 hebben 30 huishoudens aan de Veerweg/Veerstraat meegedaan aan een landelijke klimaatstraatwedstrijd: Het Klimaatstraatfeest. Dat leverde veel informatie op en leuke activiteiten. Vier keer op zaterdagochtend een ‘huiskamerkoffie’ met energiethema. Een warme truien stamppot maaltijd bij de Waterscouring. Lokaal voedsel proeven bij de Hoge Born. Een Earth Hour avondwandeling door de uiterwaarden. Een energieleskist voor kinderen. Een mini-workshop “De Verborgen Impact”. Het is nog nooit zo gezellig geweest in de straat!

Ruim 20 woningen werden bekeken met een warmtecamera. Energie-adviezen werden ingewonnen. Geïsoleerde garagedeuren, energiezuinige vriezers en vele LED lampen werden aangeschaft. Energierekeningen werden vergeleken, het verbruik van de koelkast werd onder de loep genomen, de was werd aan een wasrek gehangen en de vriezer ontdooid. Acht huishoudens profiteerden van een burenkorting voor het laten plaatsen van zonnepanelen door Masters in Solar (uit Wageningen). Allemaal stappen om CO2 te besparen. Ook de eerste hybride warmtepomp werd aangeschaft.

Proces

Van de 383 deelnemende teams werden we uiteindelijk 3e. Maar je huis verduurzamen blijkt een proces te zijn. Daarom stopt dit initiatief niet. In de straat gaan we door met een maandelijkse Klimaatkoffieochtend. Samen zonnepanelen leggen geeft namelijk veel energie! Maar kan het net het nog wel aan? Of hebben we een buurtbatterij nodig? Dat zijn we nu met elkaar aan het onderzoeken. Of is het onttrekken van warmte aan de bodem een goede oplossing?

Contact

Daarnaast leggen we contact met de aangrenzende buurten Veluvia en Hamelakkers om met hen door te groeien en uit te bouwen. Wie meer wil weten of mee wil doen: van harte welkom! Leida van den Berg (aleida.berg@upcmail.nl),  Noor Dessing (Noor.Dessing@gmail.com) en Jan te Hennepe (Jan@te-Hennepe.nl)

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl