Veluvia (o.a. Veerweg) – Al actief

 

Klimaatkoffies in 2019

Samen Sociaal

Zaterdag 11 mei was de voorzitter van Nabuurschap Driebergen Noord te gast. Ze vertelde ons over de acties in haar buurt onder het motto “Bouwen aan buurthulp: organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt”. We waren diep onder de indruk. Elke week had een andere vrijwilliger de ‘buurttelefoon’ waarnaar alle buurtgenoten konden bellen met een hulpvraag (kan iemand mij helpen met …..). Bijna altijd was er binnen een paar dagen een buurtgenoot gevonden die het graag kwam doen.

Stel je vraag aan Plat Dus

Zaterdag 13 april maakten we kennis met het Platform Duurzaam Samenwerken (Plat Dus) van bedrijven uit regio FoodValley. Bert Wagensveld (van Randewijk Beter Wonen) en Alex van de Klift (energieadviseur Food Valley) vertelden ons over deze regionale duurzame partijen die als doel hebben om samen met inwoners, gemeenten en bedrijven de FoodValley energiezuiniger en duurzamer te maken door voorlichting en maatwerkadviezen te geven.

In januari was er geen klimaatkoffie. Dan worden de wilgen geknot op meerdere zaterdagochtenden. Eerst met een frisse neus in de mooie natuur actief zijn en daarna met soep en brood napraten: een mooie jaarlijkse straatactiviteit.

Klimaatkoffies en andere sessie in 2018

wethouder Anne Janssen op bezoek

Op zaterdagochtend 15 december 2018 was wethouder Anne Janssen bij ons te gast om kennis te maken met deze groep actieve Wageningers die zich voorzichtig aan het voorbereiden is op wonen zonder fossiele brandstoffen. Naast elkaar leren kennen was het doel te onderzoeken of we wat voor elkaar kunnen betekenen. Het werdt een geanimeerde en interessante ochtend.

Inductiekooksessie bij Van der Zandt Keukens

Donderdagavond 13 december 2018 ontving Arnaud van der Zandt ons hartelijk in zijn zaak aan het Plantsoen: Van der Zandt Keukens. Ook André Mol van Mol Installatietechniek was aanwezig. In twee subgroepen informeerden de heren ons over de voordelen van inductiekoken en wat er nodig is in je stoppenkast om hierop over te stappen. Dankzij deze twee lokale ondernemers hadden wij weer een gezellige en inspirerende bijeenkomst. Van de speciale aanbieding maakten meerdere huishoudens gebruik om te beginnen met inductiekoken en zo een stap te zetten naar aargasvrij wonen.

 

Team VeerKracht gaat praten met ThuisBaas

5 oktober 2018 sprak het team VeerKracht met ThuisBaas. Drie actieve bewoners aan de Veerweg en Veerstraat oriënteren zich op de mogelijkheden om hun woningen te verduurzamen. ThuisBaas heeft een aanpak waarbij ze particuliere woningen energieneutraal maken. Geen energierekening meer, geen fossiele brandstoffen meer en toch lekker warm in de winter. Deze drie Wageningers zijn daar heel benieuwd naar. Wat gebeurt er dan in je huis? Hoeveel invloed heb je zelf? Wordt al het werk uit handen genomen? Kan je ook met lokale bedrijven werken? Hoe wordt het gefinancierd en hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd? Bij de klimaatkoffies hebben ze vele vragen van buren verzameld. Met een flinke lijst gingen ze het gesprek met ThuisBaas aan. Zie https://www.thuisbaas.nl/

Al 375 Zonnepanelen aan de Veerweg!

Na het winnen van een klimaatprijs is het zonnig feest vieren en zoeken we nieuwe duurzame buren! In april won de Veerweg de 3e prijs in een landelijke klimaatstraatwedstrijd.
Van het prijzengeld genoten ze met elkaar van een ijsje en werd de vraag gesteld: hoeveel panelen liggen er nu aan de Veerweg? Het bleken er 375 te zijn! De volgende vraag is: “Hoeveel kunnen er nog bij?” Een veel gestelde vraag is ook: “Wat zijn in mijn huis de beste stappen om minder energie te gebruiken en op den duur zonder aardgas te kunnen?”

Team VeerKracht gaat door!
Je huis verduurzamen is een proces. Samen zonnepanelen leggen geeft daarbij energie! Maar er is meer nodig. De groep gaat door en is inmiddels versterkt met enthousiaste buren uit de Veerstraat. De organisatie wordt gedaan door team Veerkracht: Leida, Noor en Jan.

Duurzame buren gezocht!

Meer duurzame buren zijn welkom! In de wedstrijdperiode zijn 30 LED lampen gewonnen om uit te delen aan Veluvia-buren. Wie in Veluvia woont en bij zich thuis 6 buren verzamelt, kan informatie, voorbeelden en 6 LED lampen van team Veerkracht krijgen. De weg naar klimaatneutraal en aardgasvrij wonen is een uitdaging. Gelukkig kan dat ook gezellig zijn. Aan de Veerweg lukt dat prima.

Klimaatstraat Tussen berg en uiterwaarden

Bewoners aan de Veerweg zijn in 2017 met elkaar in gesprek gegaan over: “Wat doe jij als je CV ketel kapot gaat?” en “Zijn er alternatieven zodat je niet weer 15 jaar aan het aardgas ‘vast’ zit?”. Ze willen graag duurzamer leven en merkten dat het helpt om met buren samen te werken. Met elkaar weet je meer, doe je meer en kom je verder. Helemaal nu het motto ‘Van gas los’ is. Daar komt zoveel bij kijken dat het fijn is om samen op te trekken.

Van oktober 2017 tot april 2018 hebben 30 huishoudens aan de Veerweg/Veerstraat meegedaan aan een landelijke klimaatstraatwedstrijd: Het Klimaatstraatfeest. Dat leverde veel informatie op en leuke activiteiten. Vier keer op zaterdagochtend een ‘huiskamerkoffie’ met energiethema. Een warme truien stamppot maaltijd bij de Waterscouring. Lokaal voedsel proeven bij de Hoge Born. Een Earth Hour avondwandeling door de uiterwaarden. Een energieleskist voor kinderen. Een mini-workshop “De Verborgen Impact”. Het is nog nooit zo gezellig geweest in de straat!

Ruim 20 woningen werden bekeken met een warmtecamera. Energie-adviezen werden ingewonnen. Geïsoleerde garagedeuren, energiezuinige vriezers en vele LED lampen werden aangeschaft. Energierekeningen werden vergeleken, het verbruik van de koelkast werd onder de loep genomen, de was werd aan een wasrek gehangen en de vriezer ontdooid. Acht huishoudens profiteerden van een burenkorting voor het laten plaatsen van zonnepanelen door Masters in Solar (uit Wageningen). Allemaal stappen om CO2 te besparen. Ook de eerste hybride warmtepomp werd aangeschaft.

Proces

Van de 383 deelnemende teams werden we uiteindelijk 3e. Maar je huis verduurzamen blijkt een proces te zijn. Daarom stopt dit initiatief niet. In de straat gaan we door met een maandelijkse Klimaatkoffieochtend. Samen zonnepanelen leggen geeft namelijk veel energie! Maar kan het net het nog wel aan? Of hebben we een buurtbatterij nodig? Dat zijn we nu met elkaar aan het onderzoeken. Of is het onttrekken van warmte aan de bodem een goede oplossing?

Contact

Daarnaast leggen we contact met de aangrenzende buurten Veluvia en Hamelakkers om met hen door te groeien en uit te bouwen. Wie meer wil weten of mee wil doen: van harte welkom! Leida van den Berg (aleida.berg@upcmail.nl) en  Noor Dessing (n.dessing@chello.nl)