Hamelakkers

Kenmerken van deze wijk

In deze buurt staat een mix van woningen; kleine appartementencomplexen uit de jaren 60 tot grotere vrijstaande huizen op grote percelen gebouwd aan het begin van de vorige eeuw.

Route naar duurzame warmte

De meest haalbare route naar duurzame warmte voor de Hamelakkers is (via een hybride systeem) naar een volledig elektrisch systeem. Dit heeft te maken met de grote afstanden tussen woningen: een warmtenet aanleggen zou erg kostbaar zijn.

Voor een deel van de wijk is een warmtenet mogelijk wel een optie. Als er een warmtenet met warmte in Wageningen komt, komt deze waarschijnlijk vanuit papierfabriek Parenco via de Ritzema Bosweg de stad binnen. De wijk als geheel zal hier niet op aangesloten worden, maar stukjes van de wijk met een hoge dichtheid dicht bij de Ritzema Bosweg misschien wel. Hierbij moet gedacht worden aan Belmonte en de VvE-complexen die haaks op de Ritzema Bosweg staan (Sprenger-, Broekema-, Boes- en Abersonlaan). Helaas is dit op het moment nog erg onzeker. Omdat het nog wel even kan duren voordat hier duidelijkheid over komt, is het wellicht verstandig om een duurzame tussenstap te zetten met een hybride warmtepomp.

Wat kun je nu doen?

  • Ga door met isoleren en slimmer ventileren.
  • Woon je in een appartementencomplex met VvE? Werk dan samen met je mede-eigenaren aan verduurzaming. Het Energieloket biedt gratis gerichte hulp aan VvE’s.
  • Ook in monumenten is er vaak meer mogelijk dan gedacht. Weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met het Energieloket.
  • Koop geen nieuwe gasovens en gaskookplaten meer. Stap bij een keukenvernieuwing over op inductie.
  • Investeer bij een natuurlijk moment (bijvoorbeeld verhuizing of verbouwing) in lagetemperatuurverwarming (vloerverwarming, wandverwarming, convectoren).
  • Is je huis redelijk geïsoleerd en/of is je cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg een hybride warmtepomp als tussenstap.

Is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je overstappen op een (volledige) warmtepomp.