Centrum

Het Centrum klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

Deze wijk bestaat uit de oudere – waaronder monumentale - woningen in het historisch stadscentrum en het Spijk en de nieuwbouw op Rustenburg. In de toekomst komt daar de nieuwbouw op Duivendaal bij.

Historische stadscentra zijn complexe wijken in de warmtetransitie. Het is op dit moment slecht denkbaar dat alle panden individueel met een warmtepomp verwarmd zouden kunnen worden. Vooral gezien de beperkte mate van isolatie. Maar ook het aanleggen van een warmtenet en alle aparte woningen daarop aansluiten is een monsteropgave met een behoorlijk prijskaartje. Voorlopig kunnen we met gas nog goed uit de voeten. Waar mogelijk moet ingezet worden op hybride systemen. Voor de toekomst zou het gasnet mogelijk hernieuwbaar gas kunnen afleveren bij de woningen waardoor de transitie beperkt is. Ook in monumenten kan ondertussen nog veel energie bespaard worden.

 • U kunt de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
 • Is uw HR- ketel binnenkort aan vervanging? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
  Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een conventionele HR ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag! Een hybride warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Omdat het naar verwachting nog meer dan 10 jaar duurt voordat een eventueel warmtenet beschikbaar komt voor de binnenstad, is het nu nog slim om zo’n investering te doen. Naarmate het warmtenet dichterbij komt, zal dit advies mogelijk veranderen.
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. Hoewel beperkter dan bij andere woningen zijn er ook bij veel monumenten mogelijkheden om panelen neer te leggen.
  De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
  Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk op https://wageningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=5e51f92bbe524240b5da2bce7176c25a

De nieuwbouw van Rustenburg is deels nu al gasloos m.b.v. WKO in de stadsgracht. De overige woningen hebben een gasaansluiting maar kunnen in de toekomst makkelijk de overstap maken naar een warmtepomp omdat ze goed zijn geïsoleerd.

De gemeente heeft bepaald dat de nieuwbouw op Duivendaal gasloos ontwikkeld moet worden. Het is aan de ontwikkelaar om een plan voor duurzame verwarming van deze woningen te maken. Het ligt voor de hand dat dit gebeurt met behulp van (individuele of collectieve) warmtepompen op het terrein zelf, in combinatie met warmte-koude opslag (WKO).

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom.

 • De komende 10 jaar kunt u het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie. Het Energieloket helpt u graag op weg.
 • Is uw gasketel binnenkort aan vervanging toe? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
  Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bijvoorbeeld voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij. Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk hier.
  Op Wageningen-Hoog zijn veel bomen. Heel fijn want bomen zijn mooi, zijn een huis voor vele organismen, zetten CO2 om in zuurstof en geven koelte in warme zomers. Helaas geven bomen soms ook schaduw op daken waardoor zonnepanelen minder opbrengst geven. Gelukkig zijn er ook voor dit soort situaties steeds meer technische mogelijkheden. Het Energieloket denkt graag met u mee over een oplossing.

In deze wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl