Kenmerken van deze wijk
In de Buurt Oost staan huizen met gevarieerd bouwjaar: eengezinswoningen uit de jaren 50 en 70, oudere vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen, woningen met bouwjaar na 2000 en een aantal hoogbouwcomplexen. Daarbinnen is een mix aan koop en huurwoningen.
Route naar duurzame warmte
Woon je in de Bloemenbuurt?
Dan is op dit moment de meest voor de hand liggende route naar duurzame warmte aansluiting op een warmtenet. De gemeente werkt aan het organiseren van een warmtenet in Wageningen, maar dit is nog onzeker. Als het lukt, dan kan deze wijk er waarschijnlijk op aangesloten worden. Het warmtenet loopt namelijk vlak langs of door een deel van deze wijk en het gasnet in de wijk is al oud.
Woon je in de nieuwbouw in Mouterijnoord?
Dan is op dit moment de meest voor de hand liggende route naar duurzame warmte: overstappen op een warmtepomp, eventueel via een hybride tussenstap.
Deze woningen zijn rond 2012 en later gebouwd en goed geïsoleerd. Als de gasketels aan vervanging toe zijn is het overstappen op een warmtepompsysteem gewenst. Deze woningen zullen niet aangesloten worden op een warmtenet.
Wat kun je nu doen?
- Woon je in een appartementencomplex met VvE? Werk dan samen met je mede-eigenaren aan verduurzaming. Het Energieloket biedt gratis gerichte hulp aan VvE’s.
- Ga door met isoleren en slimmer ventileren.
- Koop geen nieuwe gasovens en gaskookplaten meer. Stap bij een keukenvernieuwing over op inductie.
- Is je huis redelijk geïsoleerd en/of is je cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg een hybride warmtepomp als tussenstap.
Is je huis goed geïsoleerd? Als je in de nieuwbouw in Mouterijnoord woont, stap dan over op een warmtepomp. Als je ergens anders woont, kun je zelf de afweging maken of je wilt wachten op een warmtenet, of zelf wilt overstappen op een warmtepomp. Als er uiteindelijk wel een warmtenet in je straat wordt aangelegd, ben je niet verplicht om hierop aan te sluiten.