Direct naar de content

Warmte (de warmtetransitie)

Wageningen stapt geleidelijk over naar het gebruik van duurzame energie. Duurzame energie is opgewekt uit energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Dat betekent dat we het gebruik van aardgas gaan afbouwen. 
Aardgas komt uit het buitenland of uit Groningen en is schaars. Daarom werken we naar een aardgasvrij Wageningen in 2040.  Deze overstap naar duurzame energie noemen we de warmtetransitie.  

De gemeente wil dat de overstap naar duurzame energie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Daarom werken we nauw samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties. 

Wat zijn de alternatieven voor aardgas?  

De gemeente zoekt naar manieren om huizen en bedrijven op een duurzame manier te verwarmen. Een voorbeeld hiervan is de bouw van warmtenetten. Deze werken met gebruik van restwarmte, warmte uit de bodem (geothermie) of warmte uit de buitenlucht. Het opgewarmde water stroomt door buizen in de grond naar huizen en bedrijven. Op die manier krijgen inwoners warmte in huis zonder gas te gebruiken.  
Voor sommige buurten of wijken lijkt een warmtenet de beste oplossing. In andere buurten is een eigen warmtepomp de meest logische warmteoplossing.  

Bekijk de meest logische duurzame warmteoptie voor jouw buurt.

Samen met inwoners en ondernemers 

De gemeente maakt plannen per wijk. In sommige wijken is het makkelijker om van gas af te komen, in andere wijken duurt het langer. De gemeente neemt de komende jaren het initiatief, stap voor stap, wijk voor wijk.

We nodigen iedereen in de wijk uit om samen een plan te maken voor een aardgasvrije wijk. We werken hierbij altijd samen met initiatieven die uit de wijk of buurtverenigingen komen. De gemeente kijkt niet alleen naar techniek, maar ook naar de sociale kant van de warmtetransitie. Wij zorgen ervoor zorgen dat niemand achterblijft. Ook zorgen wij er samen met de inwoners voor dat de veranderingen goed zijn voor de omgeving.

Wij helpen u bij de overstap naar een duurzame woning 

De gemeente helpt u bij het verduurzamen van uw woning. Bijvoorbeeld met subsidies of advies. U kunt hiervoor contact opnemen met het energieloket.  

Energieloket

Heb je vragen over energie besparen, verduurzamen, subsidies of leningen? Neem gratis contact op met het Energieloket.

Meer over het energieloket