Direct naar de content
Zonnepanelen op groene daken

Energie: de energietransitie

Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we minder broeikasgassen uitstoten. Dit kan door minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Bijvoorbeeld door huizen zonder aardgas te verwarmen. Ook door te besparen op energiegebruik kun je een bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te gaan.

In Wageningen verbruiken we de meeste energie met het verwarmen van woningen en andere gebouwen. De afgelopen jaren is het energieverbruik door woningen licht gedaald. Ook werd er meer duurzame elektriciteit opgewekt, vooral door het gebruik van zonnepanelen. Mobiliteit, landbouw en industrie bleven hetzelfde qua energieverbruik. De oorzaak hiervan is de grote groei van het aantal inwoners en van de universiteit.

Steeds meer inwoners en ondernemers zetten hun eigen stappen om minder energie te gebruiken. Dat is mooi. De gemeente wil inwoners en ondernemers hier graag bij helpen.

Regionale Energie Strategie en Routekaart Klimaatneutraal 2040

In 2021 maakten gemeenten, overheden en andere partijen afspraken met het Rijk over duurzame energie in 2030. Dat heet de Regionale Energie Strategie (RES)(Externe link) .

Met de Routekaart Wageningen Klimaatneutraal 2040(Externe link) (pdf). gaan we een stap verder. We verwachten dat er 142.000 zonnepanelen op daken kunnen komen. Nu zijn dat er ongeveer 100.000. Wageningen is dus goed op weg. Maar we hebben meer nodig om onze energiedoelen te halen. Daarom zijn ook zonnevelden (ongeveer 100 hectare) en windenergie (3 tot 5 windmolens) nodig. De gemeente heeft hiervoor voorwaarden opgesteld. Als iemand een plan heeft voor zon of wind, beoordeelt de gemeente of het aan deze voorwaarden voldoet.

Ook ondernemers zijn onderdeel van de RES. Zij hebben in Regio FoodValley het Regionale Energieteam Bedrijven(Externe link) opgericht. Met dit energieteam organiseren zij verschillende projecten voor ondernemers en bedrijventerreinen. Zoals bijvoorbeeld onderzoeken of er op bedrijventerreinen energy hubs kunnen komen.

Energieloket

Heb je vragen over energie besparen, verduurzamen, subsidies of leningen? Neem gratis contact op met het Energieloket.

Meer over het energieloket