Klimaatadaptatie
Klimaatadaptatie betekent dat we ons aanpassen aan klimaatveranderingen, zoals hitte, droogte en overstromingen. We willen dat Wageningen voorbereid is op deze veranderingen. Daarom maakt de gemeente plannen die ervoor zorgen dat de stad beter kan tegen hitte, droogte en wateroverlast.
Meer groen in de stad is goed voor de gezondheid en nodigt uit om naar buiten te gaan en te bewegen. Een groene stad is een gezonde stad. Ook zorgt meer groen voor meer koelte en schaduw.
Wat doet de gemeente?
- We vervangen stenen door groen op plekken waar dat kan.
- We zorgen dat de bomen in Wageningen gezond, sterk en oud worden.
- We vervangen het riool door een systeem dat regenwater apart opvangt. Dat zorgt ervoor dat het riool niet overloopt bij hevige regenval.
- Veel huurwoningen in Wageningen zijn van de Woningstichting. Daarom werkt de gemeente samen met de Woningstichting om hun tuinen groener te maken.
- Bij nieuwbouw zorgen we zoveel mogelijk (samen met de projectontwikkelaar) dat nieuwe woningen klimaatbestendig zijn.
Wat kun je zelf doen?
Heb je een tuin? Dan kun zelf veel doen om de tuin klimaatbestendig te maken. Vervang bijvoorbeeld tegels door groen, plant een boom die schaduw geeft of leg een groen dak op je aanbouw. Dit zijn manieren om je tuin lekker koel te houden in hete zomers en heb je minder last van de hitte. Kan de grond in jouw tuin regenwater opvangen? Dan kun je de regenpijp afkoppelen van het riool.
Wil je je tuin, dak of buitenmuur groener maken? De gemeente heeft hier subsidies voor.