In de tuin
Vaak kun je met een paar kleine aanpassingen je tuin duurzamer maken. Zo zorg je voor schonere lucht, verkoeling in de zomer en een beter leefgebied voor vogels, vlinders en andere insecten.
Op deze pagina vind je informatie over:
Een groene tuin
Je tuin vergroenen kan op verschillende manieren. Vervang bijvoorbeeld zo veel mogelijk tegels voor planten, laat planten tegen je gevel aangroeien. Of kies voor een heg in plaats van een schutting. Handige tips vind je op de website van Stichting Steenbreek.
Haal je tegels uit je tuin en zet je er groen voor in de plaats? Of vervang je een schutting voor een heg, maak je een groene gevel of groen dak? Kijk op de website van de gemeente Wageningen voor subsidie voor meer groen rond je woning. De subsidie is voor particulieren, bedrijven en instellingen.
Tegels weghalen
Tegels weghalen uit je tuin maakt ruimte voor groen. Als je tegels weghaalt uit je tuin kan je deze tijdelijk inleveren bij de tegeltaxi. De tegeltaxi haalt gratis tuintegels op die eruit zijn gehaald om plaats te maken voor groen. Je kunt ook zelf de tuintegels inleveren bij ACV. Hiervoor kan je gratis een aanhanger lenen.
Je kan tegels ook opnieuw gebruiken, voor bijvoorbeeld:
- Een insectenhotel.
- Een kruidenspiraal.
- Een bloembak.
- Een gootje om het regenwater in de tuin te laten lopen.
- Of misschien heb je zelf nog andere leuke ideeën!
Een geveltuin aanleggen
Een geveltuin is een kleine tuin aan de voorkant van je huis. Een geveltuin is een goede manier om je straat groener te maken. Let op: er zijn regels voor het aanleggen van een geveltuin.

Ben je niet zelf eigenaar van de grond waar je de geveltuin wilt aanleggen? Zoek dan eerst uit van wie de grond is: van de gemeente, of bijvoorbeeld van je verhuurder? Vraag eerst toestemming aan de eigenaar. Is de gemeente de eigenaar? Vraag dan toestemming via buurtgroen@wageningen.nl. Lukt het je niet om uit te vinden van wie de grond is? Stuur dan een mailtje naar vergroening@wageningen.nl.
Voor het aanleggen van een geveltuin zijn er wat regels:
- De stoep moet breed genoeg zijn voor een geveltuin. Er moet minimaal 1,5 meter ruimte overblijven tussen de geveltuin en de stoeprand.
- Vanaf de gevel mag je maximaal 45 centimeter aan tegels verwijderen (ongeveer 1,5 stoeptegel van 30 bij 30 centimeter). Maak van de vrijkomende tegels een rand langs je geveltuin, zodat de overblijvende tegels niet verzakken.
- Graaf voorzichtig en niet dieper dan 30 centimeter, zodat je geen kabels onder de grond raakt.
- Zorg ervoor dat anderen geen last hebben van de geveltuin. Gebruik bijvoorbeeld geen grote struiken en prikkende, doornige of giftige planten.
- Plant geen bomen en andere planten met lange wortels. Wortels kunnen problemen veroorzaken aan straatwerk en aan kabels en leidingen in de grond.
- Zorg zelf voor het kopen van de planten, de aanleg en het onderhoud.
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen.
- Probeer meerdere plantsoorten te planten, en ook bijvoorbeeld vlinder- en insectenlokkende planten.
- Ga je verhuizen? Herstel dan de straat, tenzij de volgende bewoner voor de geveltuin wilt zorgen. Tip: bewaar de stenen of tegels.
- Gemeente en bedrijven die leidingen of kabels leggen mogen de planten verwijderen als dit nodig is bij werkzaamheden in de straat.
Maak samen met je buren een geveltuin!
Wil je een geveltuin aanleggen? Vraag dan aan je buren of ze ook mee willen doen. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige dag. Een gezellige dag gegarandeerd, en vele handen maken licht werk.
Regenwater
Woon je op een plek waar regenwater goed de grond in zakt? Dan is jouw woning misschien wel geschikt om af te koppelen. Afkoppelen betekent de regenpijp losmaken van het riool. Het regenwater stroomt dan niet meer naar het riool, maar zakt in de grond.
Bekijk op dit kaartje of je woning geschikt is voor afkoppelen regenwater.
Het regenwater zakt beter in de grond als er minder tegels in de tuin liggen. Op de plek van de tegels kunnen planten komen. Dit maakt je tuin groener en koeler in de zomer.
Voor het afkoppelen kun je subsidie aanvragen.
Wilt je gratis advies over afkoppelen van regenwater? Kom dan naar de Klimaatkeet of stuur een mail naar afkoppelen@wageningen.nl.

Energieloket
Vragen over energie besparen, verduurzaming, subsidies of leningen? Neem gratis contact op met het Energieloket.