Monument verduurzamen
Het verduurzamen van een monumentaal pand is maatwerk. Je mag de monumentale waarden niet aantasten. Bij het aanpassen, verbouwen of restaureren van een monument krijg je vrijwel altijd te maken met de gemeente. In de meeste gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen.
Opknappen of verbouwen
Wil je een monument opknappen of verbouwen? De regels en voorwaarden hiervoor vind je op wageningen.nl. Op monumenten.nl vind je informatie over subsidies van de landelijke overheid en provincie. De gemeente heeft geen subsidie voor het onderhoud van monumenten. Wel kan de gemeente op andere manieren helpen.
Toekomstbestendig Wonen Lening
Met de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ kun je financiële ondersteuning krijgen bij het toekomstbestendig maken van jouw monument. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen en het levensloopbestendig maken van de woning. Meer informatie staat op de pagina Toekomstbestendig Wonen Lening.
Rijksmonumenten
In het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten krijg je advies en begeleiding van een Duurzame Monumenten adviseur (DuMo-adviseur). Bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste maatregelen, de vergunningsaanvraag of de aanvraag van financiering of subsidie.
Gemeentelijke monumenten
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn voor energiebesparing voor monumenten? Vraag dan de richtlijnen hiervoor op bij de gemeente. Stuur een mail naar loketruimte@wageningen.nl of bel naar (0317) 49 29 11.
Je begint met het maken van een plan voor de gewenste energiebesparende maatregelen. Dat doe je samen met een energieadviseur. Het plan bespreek je met de ambtenaar Cultuurhistorie. Via het Energieloket plan je een gratis ‘speeddate’ in met een energieadviseur.
Gelderse monumenten
De provincie Gelderland heeft een advies- en ondersteuningsprogramma voor Gelderse monumenten voor onder andere verduurzaming.
Let op: monumenten met een oorspronkelijke functie als woonhuis vallen buiten dit programma.
Zelf aan de slag
Kleine maatregelen kunnen al een groot verschil maken. Met makkelijke aanpassingen kun je al flink besparen op je energierekening. Denk aan het plaatsen van tochtstrippen, radiatorfolie en ledlampen. Daar heb je geen vergunning voor nodig. Meer hierover lees je op de pagina Energie besparen.
Informatie en inspiratie
In het boek ‘Een warme jas. Over het mooi en goed verduurzamen van oude huizen’ vind je veel informatie over het verduurzamen van historische gebouwen. Hier kun je inspiratie mee opdoen.
Energieloket
Vragen over energie besparen, verduurzaming, subsidies of leningen? Neem gratis contact op met het Energieloket.