Netcongestie
Dat iedereen altijd stroom kan gebruiken is niet meer vanzelfsprekend. In heel Nederland is netcongestie. Dat betekent dat er op drukke momenten file is op het elektriciteitsnet. Bedrijven kunnen soms geen stroomaansluiting of extra energie meer krijgen. In de toekomst kan dat ook zo zijn voor woningen.
Overbelast netwerk
We zijn allemaal steeds meer elektriciteit gaan gebruiken. Bijvoorbeeld met koken, rijden en verwarmen. Over 20 tot 30 jaar gebruiken we ongeveer 4 keer zoveel elektriciteit als we nu doen. Ons netwerk kan dit niet aan. Daarom kondigde de landelijke netbeheerder TenneT in 2022 netcongestie af.
Oplossingen
Om te zorgen dat het elektriciteitsnet niet te vol raakt, moeten er verschillende oplossingen komen. Zo zijn netbeheerders druk met het verzwaren van het elektriciteitsnet. In Wageningen merken we dat ook. Dit jaar gaan er veel straten open om nieuwe ringleidingen in de grond te leggen. TenneT plaatst hier ook veel nieuwe trafohuisjes (ongeveer 110 tot 150). Verder heeft TenneT het plan om tussen Wageningen en Rhenen een nieuw onderstation te bouwen. Dit onderstation helpt om de verdeling van de elektriciteit in de regio goed te regelen.
Verminderen piekverbruik
De druk op het elektriciteitsnet is vooral groot in het begin van de ochtend en de avond. Het is belangrijk om deze piekmomenten te voorkomen. Het is dus belangrijk om het energieverbruik beter over de dag te verdelen. Dit vermindert de druk en TenneT hoeft dan minder maatregelen te nemen. Bedrijven werken aan zo’n oplossing door ‘energy hubs’ te maken. Bedrijven die samen op een bedrijventerrein zitten bekijken wanneer en hoeveel energie zij gebruiken en opwekken. Dit stemmen zij dan op elkaar af. Ook onderzoeken ze of ze energie kunnen opslaan in batterijen. Ook voor inwoners wordt dit belangrijk in de toekomst.
Op het Business and Science Park onderzoeken bedrijven of ze een energy hub kunnen maken. Een groep inwoners is hier ook mee bezig.
Energieloket
Vragen over energie besparen, verduurzaming, subsidies of leningen? Neem gratis contact op met het Energieloket.