Man op elektrische scooter

Zonnepanelen zonder zorgen, wie wil dat nou niet?

Foto: Guy Ackermans

Er zijn vele soorten zonnepaneelsystemen, en u wilt natuurlijk wat het beste past voor uw situatie. Dat u antwoord krijgt op al uw vragen. Dat er netjes en veilig geïnstalleerd wordt en met goede garanties. Daarom is het een goed idee om mee te doen aan ‘Zonnepanelen Zonder Zorgen’.

De gemeente Wageningen zoekt namelijk elk jaar uit welk zonnepanelenbedrijf betrouwbaar is, een breed assortiment biedt voor iedere situatie, goede materialen gebruikt en prima service biedt. En liefst ook nog een beetje uit de buurt met een hoge kwaliteit voor een goede prijs. De afgelopen 5 jaar koos de gemeente voor Masters in Solar als voorkeursleverancier, een Wagenings bedrijf.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Stap 1: aanvraag

Heb je interesse in zonnepanelen, en geef je dat door via Zonnepanelen Zonder Zorgen, dan komt je aanvraag vanzelf bij Masters in Solar terecht. Die bellen je dan om een afspraak te maken. Op de website van de gemeente vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen. Daarmee kun je je al voorbereiden op jouw aanvraag.

Stap 2: advies aan huis

Vervolgens springt één van de adviseurs op zijn elektrische scooter, en komt persoonlijk bij je langs. Ricardo Keuken, een van de adviseurs van Masters in Solar: “Als ik bij je thuiskom, bekijken we wat je wilt en wat er kan. Via een speciaal computerprogramma kunnen we zien hoeveel panelen er op je dak passen, en of er niet te veel schaduw is van bomen of buren. En we bespreken hoe we de kabel van de panelen naar de meterkast kunnen wegwerken: buitenlangs of binnendoor. Ook bekijk ik of de meterkast geschikt is.”

Stap 3: offerte

Je krijgt meestal dezelfde dag nog een offerte, vaak met verschillende varianten: sommige systemen zijn goedkoper dan andere. Maar die gaan dan bijvoorbeeld minder lang mee of brengen minder elektriciteit op. “Die verschillen heb ik tijdens het adviesgesprek ook uitgelegd. Het ligt maar net aan je budget waar je voor kiest”, zegt Ricardo.

Stap 4: akkoord

Als je akkoord bent, gaat Masters in Solar de panelen en overige materialen bestellen. Ze proberen die dan binnen 3 maanden op je dak te leggen. Ricardo: “De laatste tijd was het zó druk dat het helaas naar 4 maanden schoof. Maar we hebben nu extra bussen en montageploegen in huis, dus we hopen gauw weer op de 3 maanden te zitten.”

Stap 5: montage

Een montageploeg komt de panelen leggen en maakt de aansluiting met de omvormers en naar de meterkast. Hoe lang dat duurt, hangt natuurlijk af van hoeveel panelen het zijn en of de meterkast vernieuwd moet worden. “We zijn er een paar uur tot een hele dag mee bezig”, legt Ricardo uit. “En als de zonnepanelen zijn aangesloten, beginnen ze gelijk energie op te wekken. Via een app kun je meteen zien hoeveel ze opleveren. Voor je het weet, zit je elk uur te kijken hoeveel kiloWattuur je nu weer hebt verdiend!”

Betrouwbare partner

Steef van den Berg, commercieel verantwoordelijke bij Masters in Solar, legt graag uit dat ze een betrouwbare partner willen zijn.
“We zijn er trots op dat de gemeente Wageningen al 5 jaar voor ons kiest. Dat willen we graag zo houden, dus we doen altijd ons best om tevreden klanten te krijgen. We bellen na of mensen de offerte hebben gekregen, en of alles duidelijk is. Na afloop bellen we of alles naar wens is. We geven garantie, en hebben een eigen servicebus waarmee we snel problemen kunnen oplossen.We vinden het ook heel belangrijk om goede voorlichting te geven. Andere zonnepanelenbedrijven zijn misschien goedkoper, maar hebben ze wel vergelijkbare kwaliteit aan panelen en materialen? Het is goed als mensen dat begrijpen. Want er zijn helaas ook veel beunhazen op de markt.
De markt is geëxplodeerd het afgelopen jaar, met die hoge energieprijzen. Op een gegeven moment kregen we 250 aanvragen binnen in één week, uit het hele land. Een gekkenhuis was het. We hebben ook vaak nee moeten verkopen. Maar mensen uit gemeenten waar we mee samenwerken, krijgen bij ons altijd voorrang.We vinden het ook erg leuk om actief te zijn in onze eigen stad. Daarom sponsoren we ook sportverenigingen, zoals de tennisclub, twee voetbalverenigingen en de bridgeclub. Die hebben bijvoorbeeld een aantal zonnepanelen op hun kantine liggen!”

Foto: familie Bolck

Christiaan Bolck: “Goede service en lokaal bedrijf!”

Bij de familie Bolck in Wageningen legde Masters in Solar in oktober 2022 twintig zonnepanelen op het dak. Dat was nog niet zo eenvoudig, vertelt Christiaan Bolck: “We hebben namelijk een bollend dak met leien als dakbedekking. Dus er moesten speciale dakdekkers komen om de bevestigingsbeugels te installeren. En omdat het dak ook nog eens heel hoog is, moest dat met een kraantje. Maar Masters in Solar hebben dit allemaal goed geregeld. Vanwege het afwijkende dak, kostte het even wat uitzoekwerk voor we de offerte kregen. Maar nadat we in juni de offerte hadden goedgekeurd, zijn de panelen in oktober gelegd. We hebben ook samen met de monteurs gezocht naar de beste plek voor omvormer en kabel, en dat is allemaal netjes geworden. De panelen doen het prima en we zijn nu helemaal van het gas af. Ik had al van diverse mensen goede verhalen over hun service gehoord, en vind het ook prettig dat ze in Wageningen zitten. Dan steun je toch een lokaal bedrijf!”