Veelgestelde vragen

We horen vaak van mensen dat ze wel zonnepanelen zouden willen, maar opzien tegen het uitzoekwerk: hoe weet je of je dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op passen, welk type paneel je zou moeten kiezen, wat goede installateurs zijn, en hoe je offertes met elkaar kunt vergelijken? Als u meedoet aan deze actie is het uitzoekwerk al voor u gedaan. Er is een zorgvuldige selectie van installateurs gedaan aan de hand van een aanbesteding onder bedrijven uit de regio. De keuze is dit jaar gevallen op Atama Solar Energy (atama.nl), een bedrijf uit Elst. Omdat er veel inwoners van Wageningen met de actie meedoen, kan de installateur de installatie goedkoper aanbieden dan wanneer u individueel zonnepanelen zou laten plaatsen. Zo weet u zeker dat u zonnepanelen koopt van een betrouwbare partij voor een goede prijs. Dat biedt u zekerheid en scheelt u een boel uitzoekwerk!

Deze collectieve inkoopactie zonnepanelen wordt georganiseerd door Wageningen Woont Duurzaam, het Energieloket en coöperatie ValleiEnergie. Wageningen Woont Duurzaam is het platform voor inwoners van Wageningen die hun woning willen verduurzamen. Het Energieloket geeft gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming en is beschikbaar voor alle inwoners van Wageningen. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik.

De actie is gestart in september 2019, en loopt in elk geval door tot 2022. Elk jaar wordt er opnieuw een aanbieder geselecteerd, zodat we zeker weten dat het aanbod scherp blijft.

Als u op een bepaald moment meer stroom opwekt dan u verbruikt, levert u stroom terug aan het net. De meter loopt dan terug. Dit wordt verrekend met de stroom die u verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Er wordt dan over een heel jaar gekeken hoeveel stroom u in totaal heeft opgewekt en dit wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die u in dat jaar heeft gebruikt. Dit noemen we salderen. Een voorbeeld: stel dat uw zonnepanelen in een jaar 2500 kWh hebben opgewekt terwijl uw totale verbruik in dat jaar 3500 kWh was, dan hoeft u door de salderingsregeling nog maar 3500-2500 = 1000 kWh aan uw energieleverancier te betalen.
De overheid heeft besloten dat vanaf 2023 de salderingsregeling gaat veranderen. Lees meer hierover bij de volgende vraag.

De overheid heeft besloten dat de salderingsregeling (zie bovenstaande vraag) gaat veranderen. Het belastingvoordeel door salderen zal tussen 2023 en 2031 elk jaar 9% kleiner worden. In 2031 is er geen belastingvoordeel meer en krijgt u alleen nog een terugleververgoeding van het energiebedrijf. Volgens Milieu Centraal leveren zonnepanelen ook met deze nieuwe regeling nog veel geld op. Wel is het slimmer om nù zonnepanelen te kopen dan over een paar jaar. Een extra reden om van onze actie gebruik te maken!

De prijs van een complete installatie (zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmateriaal, installatie) is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type/merk paneel en omvormer. Als u panelen aanschaft via deze collectieve zonnepanelenactie is de aanschafprijs lager dan normaal. U moet ruwweg denken aan zo’n € 3.750 voor 10 panelen (excl. BTW, deze BTW kunt u weer terugvragen), maar het exacte bedrag hangt dus van veel factoren af. De installateur kan u precies vertellen wat de mogelijkheden en bijbehorende prijzen voor uw dak zijn. Met 10 panelen wekt u circa 2.750 kWh per jaar op, dit hangt af van o.a. de positie van uw dak t.o.v. de zon.  

 

In zijn algemeenheid kun je stellen dat wanneer een dak niet op het noorden, noordoosten of noordwesten staat en het niet in de schaduw ligt van bv bomen of gebouwen, het geschikt is voor zonnepanelen. Zowel op platte als op schuine daken kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden. Op zonatlas.nl kunt u zien hoe geschikt uw eigen dak is voor zonnepanelen.

Dat ligt aan de hoeveelheid elektriciteit die u jaarlijks gebruikt. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 3000 kWh aan stroom per jaar (maar de variatie is groot). Bij dit stroomverbruik zijn ongeveer 12 zonnepanelen nodig om alle gebruikte stroom zelf op te wekken.

Op daken zijn steeds meer zwarte zonnepanelen te zien. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvallend dan de donkerblauwe met aluminium lijst. Qua rendement is er in Nederland nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn iets duurder omdat ze andere cellen hebben en de lijst en het bevestigingsmateriaal zwart zijn gemaakt.

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen levert dit al snel meer dan €750 op. Wanneer u deelneemt aan deze actie ontvangt u van de installateur alle benodigde informatie. Het terugvragen van de btw kunt u eenvoudig zelf doen. Milieucentraal geeft een overzichtelijk stappenplan met stap voor stap instructies om de btw terug te vragen: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/

Wilt u het terugvragen van de btw liever uitbesteden? Dat kan. Masters in Solar kan u doorverwijzen. Hier zijn wel kosten aan verbonden (net zoals bij het uitbesteden van een ‘gewone’ belastingaangifte).

Voor deze actie hebben we alle zonnepanelen-installateurs uit de regio uitgenodigd een voorstel te doen. Bij het vergelijken van de voorstellen hebben we natuurlijk gekeken naar de prijs, maar ook naar andere aspecten. Kan deze leverancier maatwerk leveren en verschillende systemen aanbieden voor verschillende situaties? Is de garantie goed geregeld? Staat de zonnepanelenproducent goed bekend? Is er aan recycling gedacht? Werkt deze installateur veilig?

Dit jaar is gekozen voor Atama Solar Energy (atama.nl) uit Elst. Dit bedrijf heeft veel ervaring met installaties op Wageningse daken. Zo hebben ze enkele jaren geleden al eens een inkoopactie georganiseerd in Wageningen. Daarnaast zijn ze de vaste installateur van De Woningstichting.
Vanuit duurzaamheidsoogpunt is ervoor gekozen om alleen installateurs uit de regio te vragen om een voorstel te doen voor deze actie. Dit stimuleert ook lokale bedrijvigheid.

Het is waar dat een kleine installatie relatief duurder is dan een grotere. Dat komt omdat voor een kleine installatie het kostenaandeel van de omvormer en arbeid groter is ten opzichte van het kostenaandeel van de panelen. Echter ook voor een kleine installatie van bijvoorbeeld 1.500 tot 2.000 kWh per jaar zijn de rendementen goed te noemen. Denk aan een terugverdientijd van circa 10 jaar, dit terwijl u daarna nog zeker 15 jaar 'gratis' stroom opwekt.

Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis substantieel en hebben een positieve invloed op het verplichte energielabel. De waardevermeerdering kan oplopen tot boven de aanschafprijs van uw installatie, zo heeft een grootschalig studie van bijna 24.000 transacties door TIAS business school aangetoond. Zonnepanelen zijn dus een duurzame investering. Meer informatie:
www.energievastgoed.nl of www.zonnepanelen-info.nl

Stel, u verbruikt elektriciteit voor 10 panelen (ongeveer 2700kWh per jaar), maar er passen 12 panelen op uw dak. Is het dan verstandig om 10 of 12 panelen te plaatsen? Voor het overschot aan geproduceerde elektriciteit krijgt u een 'teruglevertarief'. Dit tarief verschilt per energieleverancier, maar is in veel gevallen rond de 0,09 euro per kWh. Dit is flink minder dan de ongeveer 0,21 euro die u krijgt voor de stroom  die u zelf gebruikt. Maar de meerprijs voor een extra zonnepaneel aanvullend op een installatie is ook relatief laag: de kosten voor arbeid en de omvormer worden immers toch al gemaakt.

 

Als een installatie van 10 panelen een terugverdientijd heeft van ongeveer 7 jaar, dan zal een installatie van 12 panelen (waarvan er twee tegen het teruglevertarief werken) binnen 8 jaar worden terugverdiend. Daarna levert de installatie nog wel jarenlang 'gratis' stroom op, waardoor de installatie van 12 panelen na 25 jaar netto meer opbrengt dan een installatie van 10 panelen.

 

Het kan dus best uit om een paar panelen extra te plaatsen. Op die manier wordt uw dak optimaal benut voor groene energie, en soms ziet het er mooier uit. Bovendien kan uw voordeel oplopen als uw toekomstige verbruik gaat stijgen, bijvoorbeeld door de aanschaf van een airco, warmtepomp of elektrische auto.