Vlag van warmtebedrijf WOW

WOW! Van het aardgas af

In de Benedenbuurt in Wageningen kunnen bewoners sinds kort kiezen om van het aardgas af te gaan. Warmtebedrijf WOW – waar inwoners zelf mede-eigenaar van zijn – gaat duurzame warmte leveren die in eigen buurt wordt opgewekt.

Nederland wil uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn. Om dit doel te bereiken moeten alle huishoudens stoppen met het gebruik van aardgas, ofwel ‘van het gas af’. Er zijn dus nieuwe warmteoplossingen nodig: duurzame alternatieven voor koken, verwarming en warm water. Dat kan bijvoorbeeld met elektriciteit, duurzaam gas (biogas of groengas) of restwarmte. In de Benedenbuurt in Wageningen is een bewonersinitiatief voor een gezamenlijk warmtenet ontstaan. Alle bewoners kunnen lid worden van de coöperatie WOW en beslissen mee. De coöperatie is, samen met gemeente Wageningen, namelijk voor 66% eigenaar van het warmtebedrijf.

Hoe werkt het?

Een gezamenlijke warmtepomp aan de Dolderstraat wekt de warmte op uit de omgevingslucht. Deze warmte wordt naar de huizen geleid via een ondergronds leidingnetwerk. De warmte heeft een temperatuur van 60 tot 70 graden. Met deze temperatuur wordt het thuis aangenaam warm, ook in de winter. De warmte van het warmtenet is geschikt voor alle huidige radiatoren of vloerverwarming. Met de warmte kan een huis verwarmd worden en is er warm water voor de keuken en badkamer.

 

Alles wordt voor je geregeld

Sinds mei van dit jaar hebben al 38 huishoudens een contract afgesloten bij WOW. Paul Goedhart was de eerste: “Met het aanbod van WOW kun je de overstap maken zonder al te veel kopzorgen. Alles wordt voor je geregeld. Het begon voor mij toen ik een paar jaar geleden een documentaire zag over de aardbevingen in Groningen. De huizen stortten bijna in. Het werd me duidelijk: we moeten van het aardgas af. Daar komt de klimaatverandering bij. Dat probleem wordt steeds urgenter, zoals de overstromingen in Limburg het afgelopen jaar wel duidelijk maakten. En nu de oorlog in Oekraïne. WOW biedt nu een uitgelezen kans om van het aardgas af te gaan. Dan denk ik: als je het nu niet doet, wanneer dan wel?”.

Er zijn meer buurtbewoners die de voordelen zien. Paul van Ham bezocht een informatieavond over het initiatief: “Als je als particulier een warmtepomp wil aanschaffen om warmte uit de buitenlucht te halen en die gecomprimeerd in warm water door je verwarming wil pompen kost je dat tienduizend euro. Naast tienduizend euro heb ik ruimte nodig om een voorraadvat en een soort boiler te plaatsen. Het aanbod van WOW is dan veel aantrekkelijker, want dat kost me feitelijk niets. Bovendien heb ik (bijna) geen installaties nodig als ik overstap op het warmtenet, alleen een verdeel/meetstationnetje.”

Kijk voor meer informatie op de website van Warmtebedrijf WOW.