Wageningse Isolatieactie van start

De gemeente Wageningen wil het aantal slecht geïsoleerde woningen verlagen. Tot 31 december 2026 komen eigenaar-bewoners daarom in aanmerking voor de subsidie ‘Wageningse Isolatieactie’.

Inwoners kunnen met deze subsidie bijvoorbeeld:

– Het dak, de muren of vloer van het huis beter isoleren.
– Ramen met enkel glas of oud dubbel glas vervangen door ramen met minstens HR++ isolatieglas.
– Het ventilatiesysteem in huis verbeteren.

Hoeveel subsidie?

Inwoners kunnen subsidie aanvragen tot €1500 voor twee maatregelen. Zij kunnen hiervoor een bedrijf inschakelen of zelf een deel van het huis isoleren. Als een bedrijf wordt ingeschakeld komt de landelijke ISDE subsidie er nog bij. De gemeente stelt in totaal een bedrag van € 387.620 beschikbaar.

Voorwaarden

  • Huiseigenaren moeten ook bewoner van het huis zijn.
  • Minstens twee delen van het huis (vloer, muren, dak, glas) zijn slecht geïsoleerd. Of het huis heeft een energielabel D, E, F of G.
  • De WOZ-waarde is lager dan €500.000 (peildatum 1 jan. 2023).
  • Het isoleren van spouwmuren en daken aan de buitenkant moet op een natuurvriendelijke manier gebeuren.
  • Heeft u een appartement en bent u lid van een VVE? Dan komt u niet in aanmerking voor de subsidie.

Minimuminkomen

Voor eigenaar-bewoners met een minimuminkomen zijn de voorwaarden ruimer. Zij kunnen maximaal €4.000 aan subsidie ontvangen. Ook energielabel C woningen komen in dat geval in aanmerking. De WOZ-waarde moet lager zijn dan €600.000.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.wageningenduurzaam.nl/isolatieactie. Na de aanvraag volgt eerst een gesprek met het Energieloket. Zij koppelen de aanvrager aan een betrouwbaar bedrijf uit de regio of aan een ‘doe-het-zelf’-coach. Deelnemers kunnen ook zelf een bedrijf kiezen. Het Energieloket is steeds beschikbaar voor vragen. Ook voor hulp bij het aanvragen van de subsidie of een lening.