Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw staan naast elektrische auto aan stekker

Zonnepanelen zijn een no-brainer

Ze betalen maar tien euro per maand voor hun elektriciteit. Terwijl ze elektrisch rijden, met z’n drieën in een hoekhuis uit 2004 wonen en een praktijk aan huis hebben. Leo van der Heijden (zelfstandig adviseur duurzaam en circulair inkopen) en Elske Hoen (kunstzinnig levenscoach) maken sinds 2012 stap voor stap hun huis steeds energie-efficiënter. Omdat ze niet van verspilling houden, de gas- en olieindustrie enorm vervuilend is en kolencentrales voor elektriciteit niet duurzaam zijn. “Mijn kinderen moeten ook een mooi leven kunnen hebben”, zegt Leo. “Ik wil geen schuld hebben aan de vervuiling.”

Inverter warmtepomp

Leo en Elske hebben zonnepanelen op hun platte daken. “Dat is echt een no-brainer”, vindt Leo, “wie ze nog niet heeft is een dief van de eigen portemonnee.” Ook investeerden ze in een ‘inverter’. Dat is een warmtepomp die airco en verwarming ineen is. Deze gebruikt warmte uit de buitenlucht voor de verwarming. Wat er ingaat aan energie voor de pomp krijg je vijf keer terug aan warmte. Zo hoeven ze in het voorjaar en herfst geen gebruik te maken van het gasgestookte warmtenet in de wijk. Daar nemen ze nu ruim dertig procent minder warmte af. En het leuke is: het gebruik van deze inverter is precies gelijk aan de opbrengst van de twee extra plug-in zonnepanelen waar ze nog een plekje voor wisten te vinden. Zonnepanelen met een stekker die je gewoon in het stopcontact kunt steken. Of anders bekeken: ze rijden van deze twee panelen elk jaar 4000 kilometer met hun geleasete, volledig elektrische VW Golf. Leo: “Dat is in vijftien jaar 60.000 kilometer! De twee paneeltjes kostten 600 euro.”

“We zijn een tijd heel bewust actief geweest in het beperken van ons gebruik”, vertelt Elske. “En dat wordt dan een gewoonte. We hebben gloeilampen vervangen door leds, waterbesparende kranen en zetten onze apparaten niet standby maar helemaal uit. Dat scheelt echt veel. We doen in de winter ‘s avonds de gordijnen en de rolluiken dicht. Dan koelt de kamer nauwelijks af. En we verwarmen alleen de ruimtes waar we zijn, niet het hele huis.”

ValleiEnergie, de lokale energieproducent

De elektriciteit die ze nog wél nodig hebben betrekken ze bij ValleiEnergie, de lokale energieproducent. “Het is jammer dat die niet bekender zijn, deze energiemaatschappij verkoopt elektriciteit van zonnepanelen uit de regio Foodvalley. Echt groen, en dat kun je van de grote maatschappijen niet altijd zeggen. Als de zon in de buurt niet genoeg oplevert koopt ValleiEnergie windenergie uit de omliggende gebieden.”

Binnenkort komen er nog extra geïsoleerde kozijnen met driedubbel glas. En dan? Dan is het te hopen dat het warmtenet in de buurt snel verduurzaamd wordt, vindt Leo. “Dat kan in een jaar of twee geregeld zijn. De techniek is er.” “Duizend huizen tegelijk van het gas af”, vult Elske enthousiast aan. “Dat zou toch geweldig zijn!”