De vier flats op de Groen van Prinstererstraat in wijk de Nude in Wageningen zijn begin jaren zestig gebouwd. De vier complexen van 16 appartementen zijn 60 jaar geleden niet bijzonder goed geïsoleerd, al hebben sommige bewoners zelf wel maatregelen genomen. Maar als er groot onderhoud gepland wordt, dan is het slim om te kijken of je tegelijkertijd kunt verduurzamen. Leida van den Berg, VvE-deskundige bij het Energieloket Wageningen, spoorde de vier Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) daarom aan om een haalbaarheidsstudie te laten doen. En als ze dat gezamenlijk zouden doen, wilde de gemeente dat onderzoek wel deels betalen en deels voorschieten.
Het viel nog niet mee om alle leden achter de plannen voor een haalbaarheidsonderzoek te krijgen, vertellen Mirjam Boswijk, Gerard Blom en Johan Hammink, actief in verschillende VvE’s in hun straat. Mirjam: “Het is een lappendeken aan bewoners. De helft ongeveer is eigenaar-bewoner, maar de andere helft huurt van een grote of kleine investeerder.” Gerard: “Er zijn best veel mensen die zo’n appartement voor hun kinderen hebben gekocht, zoals ikzelf.” De bewoners zijn te bereiken door aan te bellen of een briefje in de bus, maar het is moeilijker om met alle eigenaren in contact te komen. Johan: “Dat gaat dan via de beheerder, en sommigen willen alleen communiceren per post.”
Meerderheid VvE moet voor stemmen
Zo’n haalbaarheidsonderzoek naar verduurzaming, dat is iets waar de Vereniging van Eigenaren over moet beslissen. Johan: “Daarvoor schrijf je een ALV uit, waar tweederde van de leden aanwezig moet zijn, en daarvan moet dan de meerderheid voor zijn. Tweederde, dat zijn dus 11 eigenaren. De eerste keer hadden we er net niet genoeg, maar toen zijn we langs de deuren gegaan, en de tweede keer hebben 14 van de 16 eigenaren gestemd. Dus zelfs voor een ‘half gratis’ haalbaarheidsonderzoek moet je flink wat moeite doen.”
Het nut van verduurzaming
De leden zien in het algemeen graag dat de flat wordt opgeknapt, maar verduurzaming vindt niet iedereen nodig. Gerard: “Mensen die er zelf wonen, zien het voordeel er wel van in. Het geeft ook een hoop extra comfort en natuurlijk een veel lagere energierekening. Maar eigenaren die hun flat verhuren, zijn soms bang dat zij de kosten maken, en die kosten zelf niet terugverdienen.” Dat betekent dat ze moeten blijven uitleggen, merkt Gerard. “Als we duurzame maatregelen gaan nemen, dan gaat de VvE een duurzaamheidslening aan. Dat betekent dat de servicekosten zullen stijgen, maar dat de energierekening omlaag gaat. Dat weegt als het goed is tegen elkaar op. Die hogere servicekosten kan de verhuurder verwerken in de huurprijs.”
Warmtevoorziening onzeker
Het bedrijf dat het haalbaarheidsonderzoek gaat doen, bekijkt welke maatregelen mogelijk zijn. Mirjam: “Maar ze maken ook een financieringsplan, met een voordelige duurzaamheidslening. En verder doen ze een enquête onder alle bewoners en eigenaren.” Een lastig punt in het onderzoek is de onzekerheid over de warmtevoorziening. Elke flat heeft nu een centrale warmtevoorziening. Johan: “Misschien komt er in de Nude een warmtenet met warmte van Parenco. Maar misschien ook niet, en dan moeten we het toch weer per flat gaan regelen.”
Energieloket ondersteunt
Communicatie is belangrijk, vindt Gerard. “We moeten duidelijk maken wat er te winnen is! Niet alleen het milieu, maar ook het comfort, en hoe de flat er uitziet. Stel dat drie flats straks meedoen en de vierde niet, dat zou toch jammer zijn. En dat doet ook wat met de waarde van je woning natuurlijk.” Daarom zijn de VvE’s ook heel blij met de ondersteuning vanuit het Energieloket. Johan: “Zonder Leida was deze samenwerking niet van de grond gekomen. Ze trekt eraan, en is een goede ingang bij de gemeente.”
Opgeknapt en duurzaam
Het haalbaarheidsonderzoek is inmiddels afgerond. Allevier de VvE’s hebben voor hetzelfde scenario gekozen: goed isoleren, energie opwekken met zonnepanelen en een collectieve hybride warmtepomp. Een mooie basis om ook met z’n vieren verder te gaan. Nu vragen ze offertes aan om het gekozen scenario verder uit te werken tot een plan waarmee de uitvoering kan starten. Mirjam: “Dan moeten we met alle VvE’s de plannen gaan bespreken. Dit onderzoek was nog niet zo duur, zeker omdat de gemeente de helft meebetaalde, dus er hing nog niet zo veel van af. Maar bij de realisatie gaan we het over serieuze sommen geld hebben.” Mirjam, Gerard en Johan zien er in elk geval naar uit om straks in een opgeknapte, duurzame flat te wonen. Johan: “Al zal dat nog wel even duren hoor.” Gerard vult aan: “We zien hoe mooi het kan worden aan de opgeknapte flats in de wijk; die van de Woningstichting en die aan de Nolenstraat.” En Mirjam, tot besluit: “Als de gemeente dan ook de buitenruimte opknapt, dan kunnen we weer 60 jaar verder!”
Staat jouw VvE ook voor een grote renovatie, en wil je dat ook meteen duurzaam aanpakken? Neem voor advies contact op met Leida van den Berg van het Energieloket Wageningen: leida@energieloket-wageningen.nl.
Foto bovenaan pagina: Johan Hammink, Mirjam Boswijk en Gerard Blom trekken er aan om hun flats op de Groen van Prinstererstraat te verduurzamen.