Terug naar alle voorbeelden

Twee vrouwen voor flat

VvE Rooseveltweg grijpt renovatie aan voor verduurzaming

Veel flats aan de straat zijn huur, maar de flat Rooseveltweg 401-465 bestaat uit 32 koopappartementen en een bedrijfsruimte, voorheen de apotheek. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van dit complex stond voor een ingrijpende renovatie. Dat was een mooie aanleiding om meteen wat aan duurzaamheid te doen. Het bestuur zocht wat extra mensen voor dit plan, en zo werden Jozeliene Hoedemaker en Lucie Peijnenburg in 2018 lid van de Commissie Energie. Ze zijn enthousiast, maar er ook flink druk mee!

De flat uit 1976 is niet meer up to date. Er zit weliswaar dubbel glas in, maar toen de commissieleden peilden bij hun buren, kwamen er veel klachten over kou en tocht. Jozeliene: “We zijn indertijd eerst begonnen met informatie vergaren die relevant was voor ons gebouw, en het inventariseren van de wensen en klachten van onze medebewoners.”

Deskundig advies

Vorig jaar namen ze een energie-adviseur in de arm, op advies van Leida van de Berg die vanuit het Energieloket VvE’s ondersteunt. Lucie: “Zo kwam Robert Tersmette bij ons langs. Die heeft alles bekeken: gevels, puien, dak, zo nodig met specialisten. We vinden het ook prettig dat hij een achtergrond heeft als aannemer, hij weet echt waar hij het over heeft.”

Vervolgens heeft het bestuur in een algemene ledenvergadering (ALV) gepeild wat de bewoners ervan vonden, want bij een VvE beslissen de leden. Jozeliene: “We hebben die ALV goed voorbereid met Robert en onze beheerder. We hebben uitgelegd dat we streven naar meer comfort, zinvolle investeringen en zo veel mogelijk combinaties met onderhoud dat toch al gepland is. Daar waren de leden het gelukkig mee eens.”

Servicekosten terugverdienen op energierekening

Het is namelijk niet niks, zo’n plan. Je gaat als VvE een lening aan met een lange looptijd om de duurzame maatregelen te financieren. Dat betekent dat alle leden meer servicekosten gaan betalen aan de VvE. Maar dat verdienen ze gedeeltelijk terug met de besparing op hun energierekening, zo is het idee.

Het proces en de planning zijn nog het lastigst, vinden Lucie en Jozeliene. Lucie: “Subsidie, lening, vergunningen, offertes, uitvoering, alles hangt met elkaar samen, en als het ene te lang duurt, moet het ander weer opnieuw. En dan leidt het een ook nog tot het ander.” Jozeliene: “Ja, want als die kraan er dan toch staat om de puien te vervangen, dan is het eigenlijk zonde om niet ook meteen de gevel te laten doen.”

Tripelglas en geïsoleerde kozijnen

Die puien zijn het grootste project in het plan. Lucie: “Onze flat bestaat toch voor een groot deel uit glas, en dat wordt allemaal vervangen door triple glas met extra geïsoleerde aluminium kozijnen. Ook krijgen we een zuiniger ventilatiesysteem.” Jozeliene vult aan: “Het dak was aan vervanging toe, dat laten we nu extra isoleren en dan komen er zonnepanelen op, die energie leveren voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals lift en verlichting van het trappenhuis.”

De muren worden ook aangepakt, vertelt Jozeliene. “De spouw is te smal voor isolatie, dus het plan is om de buitensteenlaag er af te halen, dan een isolatielaag aan te brengen en er een nieuwe, dunnere steenlaag overheen te doen.”

Niet alles tegelijk

Wat er met de verwarming gaat gebeuren, is nog een punt van discussie. Lucie: “De appartementen hebben nog VR-ketels, en als we willen overstappen op HR-ketels, moeten de rookgaskanalen worden aangepast. Maar misschien kunnen we beter meteen overstappen op warmtepompen of split airco’s, waarmee je ook kunt verwarmen?” Gelukkig hoeft niet alles tegelijk. Jozeliene: “We pakken nu eerst de isolatie aan, en over de verwarming kunnen we prima later nog beslissen.”

Als alles meezit, gaat de aannemer najaar 2022 aan het werk met het isoleren en plaatsen van de nieuwe puien. Het gaat ongeveer 3 maanden duren. “Maar ja, dat is dus als alles meezit”, waarschuwt Lucie. Jozeliene: “We houden rekening met oponthoud. Maar we houden de moed erin en hebben goede hoop dat we er de winter van 2022-2023 warmpjes bijzitten!”

Staat jouw VvE ook voor een grote renovatie, en wil je dat ook meteen duurzaam aanpakken? Neem voor advies contact op met Leida van den Berg van het Energieloket Wageningen: leida@energieloket-wageningen.nl.