Terug naar alle voorbeelden

Man in woning met door het raam zichtbaar zonnepanelen op een dak

VvE Costerstaete verduurzaamt

Wim Aalbersberg woont in het appartementencomplex Costerstaete in het zuidwesten van Wageningen. Op de platte daken van het gebouw liggen sinds kort 300 zonnepanelen. Als lid van de duurzaamheidscommissie van de VVE was Wim nauw betrokken bij dit project. “We moeten allemaal de CO2-uitstoot beperken”, zegt Wim. “Zonne-energie kan daaraan bijdragen. Ik houd ervan de natuur, dus al die velden vol met zonnepanelen storen mij enorm. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk platte daken te benutten, in plaats van akkers en weilanden vol te leggen.”

Plafonds doorbreken of terugleveren?

De 300 zonnepanelen produceren 83 MegaWatt stroom per jaar. Dat is meer dan de 23 MegaWatt die de VVE gebruikt voor de liften, ventilatie, verlichting en alarmsystemen. Wat moet er met de rest gebeuren? “We konden twee dingen doen”, aldus Wim. “De stroom verdelen over de appartementen, of terugsturen naar het energienetwerk en de opbrengst salderen. Hoewel terugsturen weinig geld oplevert, hebben we daar toch voor gekozen. Als we de stroom direct aan de bewoners zouden willen leveren, dan zouden alle plafonds moeten worden doorgebroken om de leidingen door te trekken en de stroom te verdelen. Het was al snel evident dat we niet wilden gaan breken. We hebben berekend dat het terugleveren van de stroom op termijn toch ook rendabel is.”

Elektrische auto’s

Nu de zonnepanelen op het dak liggen, buigt de commissie zich over nieuwe duurzame vraagstukken. “We hebben een warmtecamera geleend van het Energieloket om te kijken waar warmtelekken zitten. Die hebben we wel gevonden, maar die zitten helaas op plekken die we bouwkundig niet kunnen oplossen.” Daarnaast onderzoekt de commissie de mogelijkheid van een ringleiding in de garage, waarmee elektrische auto’s makkelijk opgeladen kunnen worden. Er zijn nog wat vragen over de brandveiligheid, maar het is een interessante optie.

Van het gas af

Dan speelt er nog een kwestie: “Wat gaan we doen als we van het gas af moeten?”, vraagt Wim zich af. “Er hangen nu 49 gasketels in het complex. De gemeente denkt aan een warmtenet met restwarmte van de papierfabriek in Renkum. We hebben bestudeerd of dat voor ons interessant is. Ook hier zou heel veel breekwerk nodig zijn om alle appartementen van warmte te voorzien. Deze oplossing ligt dus niet voor de hand. Misschien kunnen we iets met waterstof, of met warmtepompen.” Kortom; de duurzaamheidscommissie van de VVE van Costerstaete heeft nog genoeg om uit te zoeken.

Staat jouw VvE ook voor een grote renovatie, en wil je dat ook meteen duurzaam aanpakken? Neem voor advies contact op met Leida van den Berg van het Energieloket Wageningen: leida@energieloket-wageningen.nl.

Foto bovenaan pagina: Wim Aalbersberg, voorzitter vve Costerstaete.