Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw voor huis

Verduurzamen: dat kan ook stap voor stap

In 1975 trokken Lau en Joke Simonse in hun tussenwoning aan de Sportstraat. “In die tijd was duurzaamheid nog niet echt uitgevonden,” vertelt Lau. Wel kwam de discussie over zuinig omgaan met grondstoffen op gang. Lau en Joke konden het geld missen en besloten al snel wat dingen in huis te verbeteren. Folie achter de radiatoren. Vloerisolatie met schelpen. Nieuw dubbelglas. En daarna, in 2008, zonnepanelen op het dak. Gewoon, omdat ze vinden dat je je steentje bij moet dragen.

Zes jaar geleden lieten Joke en Lau dikkere dakisolatie aanbrengen, na uitgebreid advies van de energieadviseur. Lau merkte direct verschil: “In het hele huis voel ik minder tocht en de warmte trekt minder naar boven.” Het is de laatste grote ingreep. Lau is 78 en het is mooi geweest.

Geen tripelglas, wel dubbelglas, geen warmtepomp, wel goede isolatie: in 45 jaar tijd is het huis weloverwogen toch flink duurzamer geworden. “Je hoeft het niet allemaal tegelijk te doen, het kan ook geleidelijk. En de investering levert ook wat op. Wij zijn nog geen 100 euro per maand aan energiekosten kwijt. Dat stimuleert mij nog steeds.”