Vrouw voor huis

Verbouwing meteen duurzaam aanpakken

Nora van den Broek en haar man Marnix kochten een paar jaar geleden een vrijstaand huis aan de Bosrandweg. Het huis had spouwmuurisolatie, maar meer was er sinds 1974 niet gebeurd. Ze vervingen alle ruiten door dubbelglas in isolerende kozijnen en het dak kreeg 12 centimeter isolatiemateriaal. Ook legden ze laagtemperatuurverwarming aan, met een bodemwarmtepomp. Daarvoor zijn onder de oprit vier boringen gedaan. Vloeistof circuleert en warmt ondergronds op tot zo’n 12 graden, in zomer én winter. De warmtepomp maakt daarvan warm water voor verwarming, keuken en douche.

Een aardwarmtepomp is een flinke investering, maar het scheelt veel energie vergeleken met een luchtwarmtepomp. Nora: “Vooral wanneer het buiten -12 is. Een luchtwarmtepomp heeft veel elektriciteit nodig om daar nog warmte uit te halen, terwijl je de warmte dan het hardst nodig hebt.”

Een behoorlijke verbouwing, maar voor Nora vanzelfsprekend. “We woonden eerder in China, en daar is duurzaamheid nog niet zo doorgedrongen. Rijke Chinezen laten graag zien dat ze veel geld hebben door elke paar jaar de keuken of hele natuurstenen bekleding te vervangen. Ik erger me vreselijk aan dat soort verspilling. Ik doe het liever meteen goed!”