Terug naar alle voorbeelden

Verbouwing meteen duurzaam aanpakken

Wethouder Anne Janssen (links) is blij dat Nora van den Broek haar huis openstelt tijdens de Duurzame Huizenroute.  |  Foto Marjel Neefjes

Geplaatst: 23 oktober 2018  |  Laatst aangepast: 19 mei 2020

Tijdens de Duurzame Huizenroute op zaterdag 3 en 10 november 2018 kunt u achter de voordeur kijken bij Wageningers die duurzaam bezig zijn. Nora van den Borek is een van hen. Wagenings wethouder Anne Janssen is blij met al die ‘inspirerende buren’.

Toen Nora van den Broek en haar man Marnix in 2014 hun vrijstaande huis kochten aan de Bosrandweg 8, wilden ze de verbouwing meteen goed aanpakken. Duurzaam dus.

“We woonden voor die tijd in China, en daar is duurzaamheid nog niet zo doorgedrongen. Rijke Chinezen laten graag zien dat ze veel geld hebben door elke paar jaar een nieuwe keuken te plaatsen, of de hele natuurstenen bekleding van hun huis te vervangen. Hup, de ‘oude’ boel weer naar de stort. Ik erger me vreselijk aan dat soort verspilling. Ik doe het liever meteen goed, en voor lange tijd.”

Isolatie en vloerverwarming

Omdat ze zelf niet zulke klussers zijn, besloten Nora en haar man de verbouwing uit te besteden. “We vonden een goede architect om het te begeleiden, want aan het huis was sinds de bouw in 1974 niet veel veranderd.” De spouw bleek niet erg dik te zijn, slechts 4 centimeter, maar wel al gevuld met piepschuim. Daar kon weinig aan verbeterd worden dus. “Alleen in het souterrain hebben we de muren van binnenuit geïsoleerd, omdat onze twee dochters daar hun slaapkamer kregen.”

Ook vervingen ze alle ruiten door dubbelglas in isolerende kozijnen. Het dak werd geïsoleerd met 12 centimeter isolatie materiaal. En in de kelder en op de begane grond kwam vloerverwarming op lage temperatuur. Op de eerste verdieping staan lagetemperatuurconvectoren. “Ook in de huiskamer hebben we voor de hele koude dagen een paar aanvullende convectoren.”

Aardwarmtepomp

Het meest spectaculaire is de warmtepomp op basis van aardwarmte. Nora: “Daarvoor zijn onder de oprit vier boringen verricht en sondes geplaatst. Vloeistof circuleert in de sonde en warmt ondergronds op tot zo’n 12 graden. De warmtepomp haalt daar vervolgens de warmte uit om water te verwarmen. We hebben in de kelder ook twee buffervaten staan: een voor het verwarmingscircuit, die continu zo’n 32 graden blijft. En dan een vat met water van 45 graden voor keuken en douche.”

Een aardwarmtepomp is een flinke investering, de terugverdientijd is ongeveer twee keer zo lang als voor een luchtwarmtepomp. “Maar we hebben er toch voor gekozen”, vertelt Nora. “Want hij gebruikt echt veel minder energie dan een luchtwarmtepomp. Vooral wanneer het buiten -12 graden is, als het het hardst nodig is, heeft een luchtpomp veel elektriciteit nodig om daar toch nog warmte uit te halen. Terwijl onze aardwarmtepomp bodemwater gebruikt dat altijd +12 graden is.”