Terug naar alle voorbeelden

Groep studenten in woonkamer

Studentenhuis kan een stuk duurzamer

Op de Riemsdijkstraat 10 heersen Spartaanse omstandigheden, zo vertellen zes van de zeven bewoners. “Als het buiten 2 graden is, is het op onze slaapkamers 4 graden.” Wesley, Jelle, Kjell, Thije, Tom, Tim en Jort, allen leden van KSV-Franciscus, wonen met veel plezier – en veel bier – in hun studentenhuis. Al is het dus niet echt comfortabel in de winter. Maar als het goed is, komt daar verandering in!

Het huis is in eigendom bij een woonvereniging waar de zeven bewoners lid van zijn. “Die vereniging heeft het huis in 1991 gekocht”, vertellen de heren. “Als leden betalen we maandelijks voor de hypotheek en gas en licht. Maar in 2021 loopt de hypotheek af, en is het huis afbetaald. Het leek ons wel een goed idee om ons maandbedrag dan te steken in het duurzaam maken van het huis.”

Ze liepen al een tijdje rond met dit idee, maar kwamen er zelf niet uit hoe ze moesten beginnen. Dus toen de gemeente eigenaren van studentenhuizen uitnodigde om plannen in te dienen voor verduurzaming, meldden ze zich aan. “Daarmee wonnen we een gratis energieadvies. Dat was een mooi duwtje in de rug.”

Warmtelekken

Inmiddels is energieadviseur Hanneke Tent al twee keer langs geweest, en binnenkort volgt een derde bezoek waar meerdere metingen zullen worden verricht, om onder andere te zien waar de ergste warmtelekken zitten. “Maar ja, alles is enkel glas en niets is geïsoleerd. Het huis is zo lek als een mandje. Dus moet alles gebeuren: nieuwe kozijnen met tripelglas, en het isoleren van dak, spouw en vloer. En wie weet ook nog zonnepanelen en van het gas af.”

De jongens willen het huis behouden voor later. “Met kerst hebben we altijd een kerstdiner met oud-bewoners. Zelf willen later ook zo terug kunnen komen.” Maar ze zien wel een beetje op tegen de werkzaamheden. “Gelukkig gaat Hanneke voor ons op zoek naar een aannemer, want zelf weten we echt niet waar we op moeten letten. Maar hoe dan ook, het zit er toch in dat we er een tijdje uit zullen moeten voor de verbouwing. Liefst in de zomervakantie natuurlijk, maar dan heb je weer de bouwvak.”

Niet te clean

Ook willen ze het karakter van het huis wel behouden, dus het moet geen clean huis worden, waar ze hun meubelen niet meer in durven te zetten. Zoals de degelijke eiken salontafel uit 1991, al in gebruik sinds de oprichting van het huis. Maar verder komt het wel goed, denken de mannen. “Als er maar plek is voor de televisie en een grote koelkast.” Want als mannenhuis moet je natuurlijk wel weten waar je prioriteiten liggen: voetbal en bier.

Foto bovenaan pagina: Zes van de zeven huidige bewoners en twee oud-bewoners van Riemsdijkstraat 10. De openslaande deuren worden hopelijk vervangen door nieuwe kozijnen met tripelglas. © Guy Ackermans