Terug naar alle voorbeelden

Man voor huis met zonnepanelen op het dak

Overal zonnepanelen

Ronald van Dokkum plaatste zijn oude zonnepanelen op de garage van de woning die hij drie jaar geleden kocht. Maar zijn dak op het zuiden bood plek voor meer. Hij schafte nog eens zes zonnepanelen aan, en had toen zelfs nog ruimte voor een zonneboiler.

Leeg dak op het zuiden vráágt om zonne-energie

Drie jaar geleden verhuisde Ronald van Dokkum met zijn vrouw naar een woning aan de Lijsterbeslaan. Een bestaande woning die duurzaam-technisch gezien nog wel een verbeterslag kon gebruiken. Dus liet Van Dokkum de vloer isoleren en spouwmuurisolatie aanbrengen. “Want isolatie is de eerste stap voor je met dure technische oplossingen begint”, zo vindt hij. Inmiddels zijn die technische oplossingen er ook, en voorziet de zon het echtpaar van energie en warmte.

“Toen wij hier kwamen wonen had ik al zonnepanelen in mijn bezit. Die heb ik op de garage geplaatst. Maar dit huis heeft ook een prachtig leeg dak precies op het zuiden. Toen Stichting Urgenda vorig jaar de actie ‘Wij Willen Zon’ organiseerde, heb ik direct nog eens zes panelen aangeschaft.”

Na plaatsing van die zonnepanelen had het dak nog ruimte te over. Dat vroeg om meer. “Toen zijn we ook over ons gasverbruik gaan nadenken. Een actie van de Duurzame Waardekaart bracht ons op het idee van een zonneboiler. Tegelijkertijd had de gemeente Wageningen via de Stichting Zonne-energie Wageningen een vergelijkbare actie. Dat voelde voor ons net wat persoonlijker. Dus hebben we via de gemeente een boiler aangeschaft. Juni dit jaar is de installatie geplaatst.”

Met behoud van comfort

Met de zonnepanelen voorzien Van Dokkum en zijn vrouw qua elektriciteit helemaal in hun eigen behoefte. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je ze niet aanschaft, vindt hij. Of de zonneboiler net zo rendabel zal zijn, is nog even afwachten. “Ik vraag het me af. Ze zeggen dat je met een zonneboiler 50% bespaart op je gasverbruik voor warm water. En wij zijn natuurlijk maar met z’n tweeën.”

Wat bracht Van Dokkum ertoe er dan toch eentje aan te schaffen? “Ik vind duurzaamheid een belangrijk thema. Het is dan een uitdaging om te kijken wat je zelf kunt doen. En het is ook gewoon leuk om je gasverbruik omlaag te zien gaan. Zónder dat je op comfort in hoeft te leveren. De techniek van de zonneboiler is gewoon heel mooi. Is het water te warm, dan mengt de installatie koud water bij. Is er te weinig warm water, dan slaat de gewone boiler aan. Je merkt er dus helemaal niks van.”

Investering heeft een grens

Van Dokkum is enthousiast over zijn energie van de zon. Hij kan het iedereen aanraden. “Je moet natuurlijk wel geld hebben voor de investering. En je dak moet geschikt zijn bijvoorbeeld. Hoewel: er ontstaan tegenwoordig steeds meer initiatieven waarbij mensen samen op een geschikte locatie zonnepanelen aanleggen en delen in de energieopbrengst. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om duurzame energie op te wekken. Ook al is het in je eigen huis natuurlijk leuker, omdat je de meter terug ziet lopen.”

Van Dokkum heeft zelf het laaghangend fruit nu wel geplukt, zoals hij zegt. Of er meer investeringen inzitten, is nog even bezien. “Nu was de energieafrekening elk jaar weer een stukje lager. Daar doe je het natuurlijk ook voor. Als een aanpassing duur is, dan kijk ik wel of deze het waard is. Het milieu is mijn belangrijkste drijfveer, maar daar zit wel een grens aan. Het hoeft niet altijd winst op te leveren, maar als je een investering er bijlange na niet uithaalt, dan kun je je geld wellicht beter op een andere manier in duurzaamheid investeren.”

Wat kost het, wat levert het op?

Zonnepanelen

  • Investering van 6 zonnepanelen met een vermogen à 235 Wattpiek (inclusief installatie) = 1410 Wattpiek = € 3260
  • Opbrengst eerste jaar: 1256 kiloWattuur (bij 1 kiloWattuur € 0,22) = € 276 per jaar.
  • Terugverdientijd (rentederving niet meegerekend) = ongeveer 12 jaar

Zonneboiler

  • Investering (inclusief installatie): € 1540
  • Inschatting opbrengst: 120 m3 per jaar (bij € 0,60 / kubieke meter gas) = € 72 per jaar.
  • Terugverdientijd = ruim 21 jaar