Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw voor woning

Nieuwbouwhuis kan nog koeler

Hoe kun je een nieuwbouwhuis nóg duurzamer maken? Taric Schrader woont met zijn vriendin in Mouterijnoort. De huizen zijn goed geïsoleerd, het energieverbruik is laag en het binnenklimaat zomer én winter aangenaam. Maar als het een tijdje echt warm is, blijft die hitte door die isolatie ook lang hangen.

Koel houden in de zomer is dus de belangrijkste uitdaging, en daar heeft Taric van alles voor gevonden. “We proberen slim te ventileren door op de juiste momenten de ramen open te zetten en weer dicht te doen. Ook hebben we een grote parasol gekocht voor schaduw. Onze tuin heeft bovendien veel groen en weinig tegels. We hebben veel bomen geplant. Groen koelt en de bomen zorgen straks voor schaduw.”

Op het verlanglijstje: een groendak. Een groendak koelt – dat geeft niet alleen een prettig binnenklimaat, maar laat ook de tien zonnepanelen beter werken. Een groendak vangt ook regenwater beter op. Standaard wordt vaak gekozen voor een dak met sedum, een vetplantje. “Maar ik hoop dat de uitbouw voldoende draagkracht heeft voor een ‘echt’ groen dak, met allerlei kruiden en bloemen. Dat zorgt niet alleen voor verkoeling maar is ook goed voor de vlinders en de bijen!”