Terug naar alle voorbeelden

Vrouw voor huis met zonnepanelen op het dak

Nieuw huis? Meteen verduurzamen!

Lara Minnaard kwam ooit als student naar Wageningen, en woonde jarenlang op een flat in de Nude. Nu is ze debattrainer en raadslid voor de Stadspartij, en kocht afgelopen zomer een tussenwoning op De Hoef, uit de jaren zeventig. Dat was een mooi moment om het meteen goed duurzaam aan te pakken. Zo heeft ze superzuinig glas en zes zonnepanelen op het dak.

In september trok Lara met haar konijn Sem in haar nieuwe huis. “Het is nu heerlijk comfortabel! Toen ik het kocht, zaten er aluminium kozijnen in, dat is natuurlijk een drama qua isolatie. Nu zitten er nieuwe kozijnen in met HR++-glas, het allerzuinigste dus. En alle verwarmingen kunnen apart open en dicht.”

Toen ze het huis kocht, nodigde ze gelijk Masters of Solar uit om te kijken naar zonnepanelen op het dak. “Aan de hand van mijn verbruik kwamen we uit op zes zonnepanelen. Ze hebben ze 3 september gelegd, de dag na mijn verjaardag. Een mooi ‘verjaardagscadeautje’!”, lacht Lara. Via een app kijkt ze regelmatig hoeveel de panelen opbrengen. “Zelfs nu, met dit sombere weer, loopt de meter nog terug.”

Lara raadt iedereen die een nieuw huis koopt aan om te kijken wat je meteen mee kunt nemen. “De omvormers voor de zonnepanelen konden gelijk mee met de nieuwe aansluiting voor wasmachine en droger die ik op zolder wilde. Dat loopt nu allemaal samen naar de meterkast. Je kunt ook kijken of je de zonnepanelen kunt meefinancieren met je hypotheek, en zelfs de btw terugvragen. Er zijn bij de gemeente genoeg mogelijkheden om je te laten informeren!”