Terug naar alle voorbeelden

Man voor woning

Monumentaal en energiezuinig: kijken wat wél kan

Hoe krijg je een monumentaal pand energiezuinig? Isoleren is een flinke opgave, weet Frank Zegers. Zijn huis aan de Generaal Foulkesweg heeft muren zonder spouw. Isoleren aan de buitenzijde kan niet, vanwege de monumentale waarde. Voor isoleren aan de binnenzijde is zonder verbouwing niet overal ruimte. “Ook moet je oppassen voor koude plekken langs de houten balken, en dus vochtproblemen.”

Het beste is om een tijdje ergens anders te gaan wonen en de hele binnenkant te strippen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. En dus kijkt Frank hoe hij wél zijn energievraag omlaag kan krijgen. Hij isoleerde en vernieuwde het dak. Ook verving hij de kozijnen aan de achterzijde en plaatste er isolatieglas in. Aan de voorzijde vormen de onverwarmde serres de isolatie.

Frank heeft daarnaast zonnepanelen met een hoog rendement en een zonneboiler. Ook heeft hij een kleine hybride warmtepomp. Die werkt het best met een lage temperatuur – maar vloerverwarming heeft Frank nog niet, daarvoor zou hij de houten vloer moeten vervangen.

Ventilatoren op de radiatoren zorgen nu voor een betere warmteoverdracht. Zo heeft hij toch profijt van de warmtepomp. Bovendien staan de ontwikkelingen niet stil. “Een paar jaar geleden vonden installateurs het nog lastig om zonneboilers en warmtepompen aan te sluiten. Ze vonden het maar gedoe. Dat is nu beter op gang gekomen. En sinds kort heb je hogetemperatuurwarmtepompen. Misschien kan daarmee zelfs in dit huis de gaskachel eruit.”