Terug naar alle voorbeelden

Monument verduurzamen? Overleg vooraf!

Pim van de Vis in zijn verduurzaamde woning

Geplaatst: 11 maart 2022  |  Laatst aangepast: 11 maart 2022

Pim van de Vis (IT’er voor een Amerikaans bedrijf) woont met zijn vrouw en twee dochtertjes in een bijzonder huis uit 1962. Het werd ontworpen door het beroemde architectenbureau van Gerrit Rietveld. Inmiddels is het een gemeentelijk monument.

“Twee dingen waren meteen duidelijk”, aldus Pim. “We wilden het huis moderniseren met liefde en respect voor de Rietveldstijl. En de stookkosten van vijfhonderd euro per maand moesten drastisch omlaag. We hadden het geluk dat de oorspronkelijke bewoners niets zagen in de dunne stalen kozijnen die Rietveld meestal toepaste. Ze kozen voor stevige houten kozijnen waar triple HR-glas in past. Ook in de oorspronkelijke bouw was al vlakglas toegepast. Vaak is het toepassen van dubbelglas in monumenten een probleem omdat het aangezicht erdoor verandert.’

Nul-op-de-meter-woning

Het huis had een energieslurpende warmeluchtverwarming die het tóch niet warm kreeg. Daarom werd het vervangen door vloerverwarming op alle verdiepingen, gekoppeld aan een warmtepomp met bron- en grondboring. Dat werkt alleen bij hele goede isolatie. En dat was een uitdaging omdat de muren en de vloeren niet veel dikker mochten worden. Dit werd opgelost met Bluedec en vacuüm isolatiepanelen. Er kwam centrale balansventilatie (WTW) en als laatste werd het dak geïsoleerd en kwamen er zonnepanelen. Pim: “Ons huis is nu een nul-op-de-meter-woning!”

Sport

“Het is een beetje een sport geworden om zo energiezuinig mogelijk te worden. Maar uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste dat we de planeet leefbaar houden voor onze kinderen. Al deze maatregelen hebben een lange terugverdientijd. Met alle extra kosten voor vergunningen, bouwleges en technische tekeningen waren we anderhalve ton verder. Maar het wooncomfort is enorm verbeterd. Nergens hebben we meer tocht of koudeval en in de zomer is het heerlijk koel.”

Monument verduurzamen? Overleg vooraf!

Pim adviseert bewoners van een monument die willen verduurzamen om vooraf te overleggen met de gemeente. “Niet iedereen weet dat ook je interieur beschermd kan zijn door de monumentenstatus. Je mag dus niet zomaar alles weghalen of wijzigen. Wij hebben ons flink ingelezen in de architectuur van Rietveld en samen met een energieadviseur een goed plan gemaakt. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit had daardoor al snel door dat we dit huis met liefde wilden verbouwen en behouden voor de komende zestig jaar. Uiteindelijk hebben we akkoord gekregen op al onze voorstellen.”