Terug naar alle voorbeelden

Vrouw bij raam met uitzicht op groene tuin

Modern dubbelglas houdt hitte en kou veel beter buiten

De bewoners van de Wageningse Veerweg zijn razend enthousiast over duurzaamheid. Sinds ze meededen aan het Klimaatstraatfeest in 2017 (en landelijk de 3e prijs wonnen!) hebben ze samen al ladingen CO2-uitstoot bespaard, en daar gaan ze nog steeds mee door. Zo ook Noor Dessing, die onlangs haar oude dubbelglas verving door veel zuiniger nieuw glas, en nieuwe zonnepanelen kreeg op haar dak.

“Sinds het Klimaatstraatfeest komen we met een groepje straatgenoten maandelijks als ‘Team Veerkracht’ bij elkaar op de koffie”, vertelt Noor. “Dan bespreken we iets wat speelt op duurzaam gebied. Laatst hebben we het bijvoorbeeld gehad over de uitstoot van CO2 bij vervoer per auto, fiets, trein, vliegtuig et cetera. En een andere keer over de duurzame tuin. Je hoort dan ook veel over wat andere mensen doen.”

Hitte en kou

In haar eigen huis, waar ze woont sinds het in 1994 werd gebouwd, wilde Noor graag wat doen aan de schuifpuien. “Die puien geven een prachtig uitzicht over de uiterwaarden, maar er kwam ’s winters heel veel kou doorheen. En in de zomer werd het vreselijk heet in huis, zo pal op het zuiden. Ik heb nog geïnformeerd wat het zou kosten om ze in hun geheel te vervangen, maar dat werd wel erg duur. Dus uiteindelijk heb ik toch gekozen om alleen het glas te vervangen.” In Randewijk Beter Wonen vond ze het juiste bedrijf voor de uitvoering.

Van 2,8 naar 1,0

Er was bij de bouw al wel dubbelglas ingezet, maar de isolatiewaarde was toen beduidend slechter, ongeveer 2,8. “In de kozijnen paste geen tripelglas, dus ik heb toch weer voor dubbelglas gekozen. Maar dan een veel betere kwaliteit, met een laag opgedampt metaal.” De isolatiewaarde is nu ongeveer 1,0 (hoe lager het getal, hoe beter de isolatiewaarde). “Dus dat scheelt!”

Geen gedoe

Noor houdt van eenvoudige maatregelen die niet zo opvallen. “Zo’n warmtepomp, met al die buizen die je daarbij nodig hebt, dat vind ik veel te veel gedoe. Deze nieuwe ramen waren binnen een dag geplaatst, en ik heb er heel veel plezier van. Tijdens die hete dagen laatst, bleef het een stuk koeler, dus ik heb geen airco nodig. Bovendien ga ik komende winter veel stookkosten besparen. En het gaat me zeker ook om het comfort in de winter.”

Vijf keer zo efficiënt

Wat ook in een dag gebeurd was, vorig jaar, was de vervanging van de acht oude zonnepanelen uit het jaar 2000 door veertien nieuwe. “Die oude panelen gaven maar een vijfde van de opbrengst die panelen tegenwoordig leveren. Dus met die veertien nieuwe panelen op het dak heb ik vorig jaar zeker € 20 per maand aan elektriciteitskosten uitgespaard.”

Zeker doen!

Met het nieuwe dubbelglas erbij zal die energierekening dit jaar dus nóg lager uitvallen. Noor: “Ik kan het iedereen aanraden hoor. Als je het geld kunt missen, zijn nieuwe ruiten en zonnepanelen een prima investering die je in een paar jaar hebt terugverdient. Vooral als je last hebt van de hitte of de kou, zou ik het zeker doen!”