Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw met drie kinderen aan eettafel

Jarendertig én op weg naar energieneutraal

Niet te doen, zei iedereen! Wouter van Dorp wilde namelijk zijn jarendertighuis helemaal in stijl laten, en tegelijk zo energiezuinig mogelijk maken. Maar het kan! Inmiddels zijn Wouter en zijn vrouw Daniëlle al een heel eind op weg.

‘Authentiek’ noemen makelaars zijn huis. Maar in feite was er gewoon nooit iets gebeurd aan het vrijstaande jarendertighuis aan de Nude. Dak en gevel waren niet geïsoleerd, in de ramen zat enkel glas en de bedrading liep losjes door ijzeren pijpen. Toch wilden Wouter en Daniëlle precies zo’n soort huis. Ze gingen de uitdaging aan: hoe maken we dit huis zo energiezuinig mogelijk, comfortabel en mét behoud van die authentieke details.

Een huis vol beton

Een vriend, die in hetzelfde schuitje zat, gaf nuttige tips. Tip één: stort het huis vol beton: “Ik hou wel van radicale oplossingen en mijn vrouw vond het ook een goed idee”, zegt Wouter nuchter. “Beton is heel comfortabel: het houdt warmte vast, lekker als je op blote voeten door het huis loopt.” Ook tip twee werd ter harte genomen: gebruik goede vloerplaten. “Oude huizen zijn best gehorig. Als de zoon van onze vriend door de kamer springt, hoor je het door het hele huis.”

Zo gezegd zo gedaan. Alle elektra en leidingen moesten toch opnieuw worden aangelegd. Daarom kon de kruipruimte plaatsmaken voor een flinke laag schuimbeton van 65 centimeter dik. Wouter koos vloerverwarming en daar bovenop een laag gevlinderd beton voor de begane grond, en op de 1ste verdieping vloerplaten met ingefreesde vloerverwarming.

Goed is goed genoeg

Omdat ze de jarendertigstijl wilden houden, moesten ze soms keuzes maken. Zo wilden ze op zolder de houten balken zichtbaar houden. “We hebben geïsoleerd met een laag purschuim van 9 centimeter dik. Dat had dikker gekund, maar zo ziet het er nog fraai uit.” Ook wilden ze de jarendertigkozijnen behouden: tripelglas paste dus niet, HR++ wel. De glas-in-loodramen werden in dubbelglas geplaatst. “Goed is dan ook goed genoeg.”

Maandlasten van een rijtjeshuis

“Ik had me nooit gerealiseerd dat de boel kapot kan vriezen als je de cv uitzet.” Maar dat is wat gebeurde. Dus toen Wouter en zijn gezin afgelopen zomer verhuisden was hun nieuwe paleis van alle gemakken voorzien, maar zonder warm water. Een warmtepomp zat in de planning, maar daarvoor hadden ze eigenlijk nog even willen sparen. “Maar warm douchen is toch wel aangenaam. We hebben nu tijdelijk een oude cv-ketel opgehangen en kijken of we de financiering voor een warmtepomp rond kunnen krijgen.”

Op papier moet dat lukken. Daniëlle en Wouter konden de hele verbouwing financieren uit hun bouwdepot. “We hebben alleen nog een lening nodig voor de warmtepomp en de zonnepanelen. De maandlasten van die lening zijn ongeveer zo hoog als de energiekosten van ons vorige huis.”

Dertig jaar vooruit

Goed isoleren is sowieso een goed idee, blikt Wouter terug. Over de vraag of hij de hele verbouwing ooit weer terugverdient, maakt hij zich niet druk. “Het moet zeker niet alleen maar geld kosten, maar je moet toch met je tijd mee. Sommige dingen kunnen straks niet meer. Daarop vooruitlopen vind ik gewoon leuk. Het wordt heel tof. Ik verwacht dat we hier de komende dertig jaar met heel veel plezier gaan wonen.”