Terug naar alle voorbeelden

Vrouw bij woning

Huurders Veerstraat willen samen zonnepanelen

“Onze daken op het zuidwesten zijn prima geschikt voor zonnepanelen!”, vertelt Marit Borst, die een bovenwoning huurt aan de Veerstraat. “Dus dat wilde ik eigenlijk wel, en ik kwam erachter dat je dat als huurder kunt aanvragen bij de Woningstichting. Maar het leek me het beste om dat met ons hele rijtje tegelijk te doen: immers hoe meer energie er duurzaam wordt opgewekt, hoe beter. Bovendien staat het mooier als op alle daken zonnepanelen liggen. ”

Samen is voordeliger

Toen Marit haar idee aankaartte bij de Woningstichting, voelde die meteen voor het plan. De aanleg van de panelen is immers een stuk voordeliger bij een hele rij ineens. “Als buren kennen we elkaar al, omdat we sinds 2013 een buurttuin hebben. Tijdens het tuinfeest afgelopen september heb ik eens gepeild bij wat buren, en van de negentien woningen van ons rijtje waren er twaalf bewoners meteen enthousiast! Het leuke is dat niet alleen de bovenwoningen, maar ook de benedenwoningen mee kunnen doen. Er is op het dak ruimte voor vijf of zes zonnepanelen per woning, en die wekken genoeg stroom op voor deze een- of tweepersoonshuishoudens.”

Ook financieel interessant

Voor een huurder zijn zonnepanelen niet alleen interessant vanwege de duurzaamheid, maar ook financieel ga je erop vooruit. “Als huurder betaal ik straks 2 euro servicekosten per paneel per maand aan de Woningstichting, dat is bij vijf panelen dus 120 euro per jaar. Maar je bespaart met vijf panelen gemiddeld zo’n 250 euro op je energierekening. Dus je verdient mooi 130 euro per jaar!”

Ruim de helft doet mee

De Woningstichting heeft eind november een brief gestuurd naar het hele rijtje om de definitieve afspraken te maken. Marit: “Ze zien het als een project om van te leren: als er straks meer collectieve aanvragen komen van andere wooncomplexen, weten ze precies hoe dat handig aan te pakken. En dan kunnen meer rijen huurwoningen die nog niet aan groot onderhoud toe zijn, van zonnepanelen worden voorzien.” Half december heeft ruim de helft van de huurders zich aangemeld. “We hopen dat de panelen nog dit voorjaar worden geïnstalleerd. Ik zie er nu al naar uit!”

Foto bovenaan pagina: Ook de Woningstichting is enthousiast over gezamenlijke zonnepanelen op huurwoningen. © Guy Ackermans