Terug naar alle voorbeelden

Man voor huis met zonnepanelen op het dak

Huurders blij met verduurzaamd huis

Je huis verduurzamen, kan dat alleen bij een koophuis? Welnee! Ook als je huurt van de Woningstichting is er van alles mogelijk. Je kunt wachten op groot onderhoud, maar je kunt ook prima zelf het initiatief nemen. Jan van Soest van de Churchillweg kreeg bij groot onderhoud  isolatie en zonnepanelen. Trudie Ruijterkamp uit de Berkenlaan vroeg zelf aan de Woningstichting om de spouwmuren te isoleren en zonnepanelen te leggen. Ze houden er een leuk bedrag aan over.

Energiebesparing als spaarpotje

Jan van Soest, Churchillweg, Wageningen: “Bij groot onderhoud in onze buurt, in 2013, kregen we de mogelijkheid zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. De woningen werden ook meteen geïsoleerd. We betalen per maand 2 euro per paneel, dus voor onze tien panelen is dat 20 euro per maand, ofwel 240 euro per jaar.

Zelfs bij mistig weer zie je de zonnepanelen hun werk doen. Ze liggen pal op het zuiden hier, dus bij mooi weer gaat het helemaal hard. Dus we besparen we flink op onze energierekening. We hebben het maandbedrag bij de energiemaatschappij gelijk gelaten, en nu krijgen we per jaar zo 800, 900 euro terug. Dat krijgen we in mei, en dat is een mooi potje voor de vakantie. Elk jaar wil de energiemaatschappij ons maandbedrag lager maken, maar ik zet het steeds weer terug. Zo gebruiken we het als een spaarpotje.

Ik had nog wel meer zonnepanelen gewild, maar het dak was vol. Dus ik kan het iedereen aanraden. Als huurder heb je gelijk het voordeel. De Woningstichting onderhoudt de panelen, ze worden zelfs twee keer per jaar gewassen!”

Energie besparen als sport

Trudie Ruijterkamp, Berkenlaan, Wageningen: “Ik heb zelf de Woningstichting gebeld, dat ik graag zonnepanelen wilde, en isolatie. Er kwam iemand kijken, en toen bleek dat de vloer direct op het zand ligt, dus daar was niet veel aan te doen. Maar de muren en het dak zijn wel aangepakt. En twee jaar geleden zijn er ook acht zonnepanelen geplaatst. Ik houd elke maand precies ons energiegebruik bij. Het is gewoon een sport van mij om zo min mogelijk energie te gebruiken! We draaien ruim voor we naar bed gaan de verwarming al omlaag, en hebben led-lampen in huis. Ik word er ook altijd blij van als ik de meter terug zie draaien door de zonnepanelen. Zelfs als het bewolkt is draait hij nog terug!

Voor de isolatie en de zonnepanelen betalen we per maand 20 euro meer aan de Woningstichting, dus 240 euro per jaar. Maar het eerste jaar kregen we al 600 euro terug van de energiemaatschappij! Ons maandbedrag is al flink omlaag gegaan. Ook merken we dat het huis ’s nachts veel langer warm blijft. Voorheen sloeg bij koud weer de ketel al aan het begin van de nacht aan, en nu pas tegen een uur of 5.
Inmiddels heb ik ook al een buurvrouw aangeraden zonnepanelen te laten plaatsen, en die liggen nu ook bij haar op het dak. Je hebt er geen last van, maar het levert wel meteen geld op. Gewoon de Woningstichting bellen dus!”

Meer informatie

De Woningstichting: Energiebesparende aanpassingen

Foto bovenaan pagina: Jan van Soest is blij met zijn isolatie en zonnepanelen. © Guy Ackermans