Terug naar alle voorbeelden

Man voor woning met warmtepomp

Groene techneut heel tevreden met zijn warmtepomp

Een groene techneut in hart en nieren, dat kun je Gerrit te Plate wel noemen. 32 jaar geleden ontwierp en bouwde hij zelf zijn huis aan de Fien de la Marstraat in Wageningen-Noordwest, en in de tussentijd blijft hij kijken of er qua techniek en energiegebruik nog wat aan te verbeteren valt. Zo werd onlangs een warmtepomp geplaatst, en is hun huis inmiddels volledig van het gas af.

Hij is al enige jaren met pensioen, maar in zijn werkzame leven was Gerrit te Plate hoofd technische dienst bij Wageningen UR. Ook daar was hij altijd op zoek naar hoe ze nog meer energie konden besparen. Dus toen hij in eind jaren tachtig zijn eigen huis ontwierp, was dat al volgens de laatste inzichten op gebied van energiezuinigheid. “We lieten extra brede spouwen maken vol isolatie, en ook dak en vloer zijn goed geïsoleerd. Ook lieten we rolluiken inbouwen. Later hebben we ook vloerverwarming aangelegd.”

Split unit warmtepomp

De laatste tijd dacht hij na over een warmtepomp. “Daar komen nogal wat kosten bij kijken, maar we hebben er toch voor gekozen. En tot volle tevredenheid!” Bij de buren zag hij een monopompinstallatie, bestaande uit één kast die buiten de lucht aanvoert en verwarmt. Maar na enig onderzoek voelde hij zelf toch meer voor een split unit. “Buiten staat nu alleen een vrij kleine kast voor de aan- en afvoer van de lucht. Het verwarmen en koelen gebeurt in de unit binnen.”

Dat de warmtepomp niet alleen verwarmt, maar ook kan koelen, hebben ze tijdens de hittegolf van afgelopen zomer ervaren. “Het was heerlijk koel binnen. De vloer was soms zo koel dat je er bijna koude voeten van kreeg!”

Zonnepanelen

De 22 zonnepanelen op het dak en de garage leveren meer dan genoeg energie voor de warmtepomp en het elektrisch koken. “Het is elke dag weer een sport om te kijken hoeveel we nu weer verdiend hebben. Over het jaar gezien krijgen we geld terug van de energiemaatschappij.”

Een andere aanpassing aan het huis is de vervanging van de open haard door een pelletkachel. “Een vuurtje vinden we wel heel gezellig zo af en toe, maar zo’n pelletkachel is heel veel efficiënter dan een open haard. Je gooit bovenin een zak pellets in een reservoir, en hij laat zelf steeds een paar pellets in het vuur vallen. Dat verbrandt zo goed dat er geen rook, geen stank, en maar een heel klein beetje as bij vrijkomt.”

Van het gas af

“De gasleidingen zijn helemaal weggehaald. Wel schandalig dat je daar € 800 voor moet betalen”, vindt Gerrit. Zijn huis is nu dus helemaal van het gas af. “En met de zonnepanelen erbij zijn wij meer dan energieneutraal!”