Terug naar alle voorbeelden

Vrouw voor huis met zonnepanelen op het dak

Een olievlek aan zonnepanelen op huurwoningen

Eind mei 2018 kwam Aline den Hartigh wonen in haar huurwoning aan de Fien de la Marstraat in Wageningen-Noordwest. In september van dat jaar lagen er 9 zonnepanelen op het dak. Een formuliertje invullen met een verzoek aan de Woningstichting, en het was gebeurd. Het bleek zo eenvoudig dat ze bijna de hele buurt aanstak, en inmiddels, najaar 2020, hebben veel van de andere huurhuizen óók zonnepanelen.

Energie besparen vindt Aline den Hartigh logisch. “Ik doe liever een trui aan dan de verwarming hoger te zetten, en ik heb overal ledlampen.” Maar energie ópwekken, dat leek haar nog veel mooier! “Op een bijeenkomst van de Woningstichting hoorde ik dat je kunt vragen om zonnepanelen op je dak. Je betaalt dan een kleine vergoeding van 2 euro per paneel per maand, maar de opbrengst is helemaal voor jezelf.”

De aanvraag ging verrassend makkelijk, vertelt Aline. “Op de site van de Woningstichting heb ik een formulier ingevuld, en binnen een dag kreeg ik een reactie. Een bedrijf kwam kijken naar de situatie, zoals de ligging van het dak en mijn verbruik. Vervolgens brachten ze een offerte uit aan de Woningstichting voor een bepaald aantal panelen. Na goedkeuring werden de panelen geplaatst. Dat was in een paar uur gebeurd.”

Buren kunnen het ook!

Ze kreeg heel wat vragen van buren, toen de panelen er eenmaal lagen. “De buurvrouw dacht dat het veel te ingewikkeld was, dat ze dat nooit zou kunnen. Maar toen ik vertelde hoe simpel het was, hebben zij ze ook aangevraagd.” Die buren vertelden het weer aan hun buren, en zo veroorzaakte Aline een kleine olievlek aan zonnepanelen.

Op een app houdt Aline bij hoeveel de panelen opbrengen. “Dat gaat prima. Mijn meterstand is nu lager dan toen ik er kwam wonen! En zelfs als ik de maandprijs van de panelen meereken, houd ik nog geld over. Maar ik doe het niet alleen voor de winst hoor, het is ook winst voor het milieu. Dit aardbolletje moet nog wat langer mee dan vandaag!”

Zelf ook zonnepanelen op uw huurwoning?

Kijk dan op de website van de Woningstichting.