Terug naar alle voorbeelden

Man en vrouw in woonkamer

Duurzame huis van Paddy en Margje genomineerd!

Paddy Noë en Margje Penning wonen inmiddels al drie jaar in het rijksmonument op Wilhelminaweg 5 in Wageningen, na een verbouwing die het superduurzaam zou maken. En nu is hun huis genomineerd voor de verkiezing van ‘Duurzaamste Huis van Nederland’.

Trots en geroutineerd en leidt Paddy ons rond door zijn kasteeltje. Het is duidelijk dat er vaker mensen komen die belangstelling hebben voor de bijzondere verbouwing. “Bij de open huizenroute hebben we ook altijd veel aanloop”, vertelt Paddy. Paddy en Margje wonen op de eerste verdieping, in de oude tekenzaal van de HBS met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden; de gymzaal op de begane grond wordt binnenkort duurzaam verbouwd tot appartement en dan apart verkocht. Hun appartement is gelijkvloers en voorzien van een lift, dus ook meteen levensloopbestendig: “Hier worden we graag oud!”

Warmtepomp

Voordat we naar boven gaan, begint Paddy zijn rondleiding in de technische ruimte op de begane grond. “Want hier gebeurt het!” De warmtepomp, groot genoeg voor beide appartementen, is aangesloten op een diepe put in de tuin. Er is een boiler die het water voor de vloerverwarming constant op 28 graden houdt. Een tweede boiler, voor het douchewater, is aangesloten op heatpipes om er 45 graden van te maken; en er is een warmtewisselaar om de warmte uit het douchewater terug te winnen. Ook staat er de omvormer voor de kleine 80 zonnepanelen die in de tuin en op de schuur liggen.

Dan neemt hij ons mee via het koude trappenhuis naar zijn comfortabele woning. “De warme schil begint pas na de hal”, legt Paddy uit. “In de hal loop je eigenlijk toch altijd met je jas aan. De hele tekenzaal hebben we van binnenuit ingepakt in een dikke laag papierpulp. De ramen mochten we niet vervangen vanwege de monumentenstatus, dus daar hebben aan de binnenkant kozijnen met dubbelglas ingezet.” Het resultaat is een constante temperatuur van ongeveer 21 graden in de hele woning in het hele stookseizoen. En ’s zomers niet veel warmer dan dat, omdat de vloerverwarming dan vloerkoeling wordt. “Ondanks de grote glazen wand op het zuiden, zonder zonwering, werd het hier afgelopen zomer tijdens de hittegolf nooit warmer dan 24 graden!”

Zwevende kamertjes

De voormalige tekenzaal is verdeeld in een woonkamer en een deel met keuken, badkamer en slaapkamers. Twee slaapkamertjes zweven in de lucht. “Om tussen de spanten te blijven, moesten het twee lossen dozen worden. En ondanks dat ze zo hoog hangen, is het ook daar ’s winters gewoon 21 graden, met ’s zomers plafondkoeling.”

Uiteraard waren er wel wat opstartproblemen. “De omvormer van de zonnepanelen was eerst verkeerd geschakeld. Het viel op dat de opbrengst achteruit ging als de zon ging schijnen, dat kon niet goed zijn. Dat is gelukkig snel verholpen, en nu doen ze het supergoed. Het zijn er nogal wat, bijna 80, dus dat is wel de moeite waard. Zelfs als we straks twee appartementen moeten bedienen, houden we nog stroom genoeg over om terug te leveren aan het net.”

Hij vindt het heel leuk dat zijn huis genomineerd is als Duurzaamste huis van Nederland, óók vanwege alle ecologisch verantwoorde, ademende materialen. “Overigens vind ik dat duurzaam niet alleen over energie moet gaan. Het gaat ook over behoud voor de toekomst. Dit pand stond er al meer dan 100 jaar. Wij geven het nu een goede bestemming voor de volgende 100 jaar!”

Verkiezing

In de verkiezing Duurzaamste huis van Nederland zijn in zeven categorieën zeven huizen genomineerd. Het pand van Paddy en Margje doet mee in de categorie woning van voor 1945, groter dan 150 vierkante meter. De winnaars worden op 20 november 2020 bekendgemaakt. Meer informatie staat op de website van de Duurzame Huizenroute.