Wat is een energieadviseur?
“Het is een onbeschermde titel maar een heel breed begrip. Ik heb me gespecialiseerd in bestaande bouw woningen. Ooit ben ik begonnen als student cultuurtechniek bij de WUR. En als student in kamernood werd ik kraker en gaf ik al snel woonadviezen aan mijn medestudenten. Later werkte ik bij een architectenbureau en regelde ook renovatieprojecten. Op dat bureau was veel aandacht voor energiezuinig bouwen. Ik ben me steeds meer gaan specialiseren op energiebesparing. Ik pas in de bestaande bouw kennis en technieken toe uit de ‘passief huis bouw’. Deze bouw heeft al tientallen jaren ervaring met zeer, zéér energiezuinig bouwen. Ik werk onafhankelijk. Ik werk samen met de gemeente, het Energieloket en aannemers. Nee, ik heb geen voordelen bij producten die ik aanbeveel.”
Wat doe je als je een vraag voor energieadvies krijgt?
“Via aannemers, speeddates, internet en het Energieloket komen de aanvragen voor een advies bij me binnen. Voor de startadviezen ga ik zo’n 2 uur op huisbezoek. Dan kunnen de eigenaren mij alles vragen op energiegebied. Ik vraag waar mensen aan denken, wat de samenstelling van hun gezin is, hoe ze leven. Ik kijk natuurlijk naar de bouwwijze van het huis. Ik geef advies en leg hen uit hoe het in stappen uitgevoerd kan worden. En bij wie je terecht kan voor de technische producten. Als ze meer advies willen, bied ik verder begeleiding/ondersteuning met onder meer berekeningen van de verduurzaming van het huis. Je kunt niet ieder huis op dezelfde manier isoleren.”
Waar help je de inwoners het meest mee?
“Ik krijg vaak reacties terug dat ze beter inzicht hebben gekregen in hoe dingen in elkaar steken. En wat ze kunnen doen en in welke volgorde. Soms zijn mensen blij dat ik hun ideeën heb ‘opgerekt’. “
Wat zijn de vragen die je het meest krijgt?
“Nu is de hoofdvraag: hoe kan ik energie besparen om de rekening te drukken. Wat levert ons in korte termijn het meeste op.”
Wat is de vraag die je is bijgebleven?
“Eigenaren die hun badkamer en keuken wilden vernieuwen en die met mijn advies van het gas zijn afgekomen. Ze besparen veel meer energie dan ze hadden gedacht. “
Wat zijn je tips?
- “De tip met stip: ga huizen bezoeken die meedoen met de Duurzame Huizenroute duurzamehuizenroute.nl
Prettig om bijvoorbeeld verschillende ventilatiesystemen bij mensen te kunnen ervaren. Of hoe een warmtepomp eruit kan zien, wat andere bewoners hebben gedaan, hoe ze het hebben aangepakt, hoe comfortabel het huis kan worden. - Bedrijven claimen nog wel eens dat hun producten energiezuinig zijn. Je kunt als niet-deskundige niet nagaan wat een ‘energiezuinig kozijn’ doet. Om beter te kunnen beslissen wat belangrijk is, is het nuttig om een energie adviseur in te huren.
- Soms word ik erbij geroepen als mensen al veel beslissingen genomen hebben. Dat is jammer….dan had ik voor het zelfde budget op energie technisch gebied meer kunnen bereiken. Dus haal op tijd een energie adviseur erbij.”
Wat kost een zo’n 2 uur gesprek?
“Bij mij kost dat 175 euro. Inclusief BTW.”