Wageningen Hoog

Wageningen Hoog klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In deze buurt staan vooral grotere huizen uit de jaren 50 tot 70, op grote percelen. De woningen hebben door hun grootte en door matige/slechte isolatie veelal een hoog gasverbruik.

Het uitrollen van een warmtenet zou in Wageningen-Hoog zeer kostbaar zijn, gezien de grote afstanden; van de woningen onderling, van de straat tot de voordeur en van de wijk tot het beoogd tracé. Ook zijn de ruimtelijke koppelkansen in Wageningen-Hoog gering. De meest haalbare route naar duurzame warmte voor Wageningen-Hoog is via een hybride systeem naar een volledig elektrisch systeem.

Soms moeten er in een hele wijk ruimtelijke werkzaamheden uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld als oude riolering of bestrating vervangen moet worden. Of als een grote verhuurder van woningen collectief groot onderhoud gaat uitvoeren. Ook zijn er wijken waarin een groot deel van het aardgasnetwerk al erg oud is en eigenlijk vervangen zou moeten worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen, want een heel nieuw gasnet aanleggen is zonde als we tegelijk steeds minder gas gaan gebruiken. Als er veel van dit soort koppelkansen in dezelfde wijk liggen dan geeft dit mogelijkheden voor een collectieve oplossing voor duurzame warmte. Bijvoorbeeld het aanleggen van een (wijk) warmtenet, of collectieve opslag van warmte of stroom

Onze analyse is dat de koppelkansen in Wageningen-Hoog gering zijn;

 • Het gasnet is hier grotendeels ouder,
 • De riolering is hier grotendeels jong,
 • Er is geen sprake van collectief groot onderhoud.

Los van de geringe koppelkansen is het uitrollen van een warmtenet in deze wijk zeer kostbaar gezien de grote afstanden; van de woningen onderling, van de straat tot de voordeur en van de wijk tot het beoogd tracé.

Voor deze wijk zijn mogelijk wel kansen voor een project m.b.t. het collectief opwekken van zonne-energie. De gemeente heeft hierover al contact met Energiek Wageningen-Hoog.

 • De komende 10 jaar kunt u het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
  Het bewonerscollectief ‘Energiek Wageningen-Hoog’ werkt samen met Wageningen Woont Duurzaam aan het organiseren van informatie- en inspiratiemomenten in de wijk.
 • Is uw gasketel binnenkort aan vervanging toe? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
  Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bijvoorbeeld voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim. De gemeente ontzorgt u daar graag bij. Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk op  https://wageningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=5e51f92bbe524240b5da2bce7176c25a
  Op Wageningen-Hoog zijn veel bomen. Heel fijn want bomen zijn mooi, zijn een huis voor vele organismen, zetten CO2 om in zuurstof en geven koelte in warme zomers. Helaas geven bomen soms ook schaduw op daken waardoor zonnepanelen minder opbrengst geven. Gelukkig zijn er ook voor dit soort situaties steeds meer technische mogelijkheden. Het Energieloketdenkt graag met u mee over een oplossing.

Het bewonerscollectief ‘Energiek Wageningen-Hoog’ werkt samen met Wageningen Woont Duurzaam aan het organiseren van informatie- en inspiratiemomenten in de wijk.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 0317 492 801 of vraag@energieloket-wageningen.nl

Gerelateerde inspirerende buren