Benedenbuurt

De Benedenbuurt klaar voor de toekomst!

De overheid heeft besloten dat heel Nederland in de toekomst duurzaam verwarmd moet worden. Dat betekent nogal wat: we gaan van het aardgas af en moeten op zoek naar andere manieren om onze huizen te verwarmen. Een grote opgave met gevolgen voor uw huis en uw wijk. Of u nu woningeigenaar bent of huurder, waarschijnlijk heeft u veel vragen over wat de overstap naar duurzame warmte  voor uw huis gaat betekenen.

Op deze pagina vindt u informatie over de meest haalbare route naar duurzame warmte. Lees hieronder meer over:

In deze wijk zijn veel verschillende deelbuurtjes. In de ´struikenbuurt´ staan eengezinswoningen gebouwd in de jaren ’40-’60, deels in particulier bezit en deels van de Woningstichting. Langs de Diedenweg staan enkele VVE’s gebouwd in de jaren ’60 die we ook tot de ‘struikenbuurt’ rekenen. De woningen in het Patrimonium en de Mouterij zijn gebouwd na 2010. In het zuidwestelijke deel van de Benedenbuurt staan zeer diverse woningen.

Als u in de Struikenbuurt woont is uw route naar duurzame warmte: warmtenet

In het deel van de Benedenbuurt waar de straten struikennamen hebben staan eengezinswoningen gebouwd in de jaren ’40-’60, deels in particulier bezit en deels van de Woningstichting. Langs de Diedenweg staan enkele VvE’s gebouwd in de jaren ’60 die we ook tot de ‘struikenbuurt’ rekenen. Voor deze wijk is al een uitvoeringsplan gemaakt. De ambitie is dat een bewonerscoöperatie (waar u als bewoner lid van kunt worden) een warmtenet gaat aanleggen wanneer de gemeente de verouderde riolering in de wijk gaat vervangen. Er lopen verschillende acties om de woningen ook beter te isoleren. Wilt u meer weten neem dan vooral contact op met de bewonerscoöperatie: https://cooperatiewow.nl/

Als u in Patrimonium of in de Mouterij woont is uw route naar duurzame warmte: overstappen op een warmtepomp

Deze woningen zijn gebouwd na 2010. Zij zijn zeer goed geïsoleerd. Als de gasketel is afgeschreven kan de overstap gemaakt worden naar een warmtepomp. De woningen zullen niet aangesloten worden op een warmtenet.

Voor het zuidwest deel van de Benedenbuurt (de woningen ten westen van de Postjesweg)  is de route naar duurzame warmte: via hybride naar een warmtepomp

 • U kunt de komende 10 jaar het beste verder investeren in (verbeterde) isolatie.
 • Is uw gasketel binnenkort toe aan vervanging? Of wilt u gewoon een volgende stap maken?
  Vraag een energieadviseur dan naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone HR-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Uw CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt dan al met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: uw kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én uw energierekening gaat omlaag!
 • Heeft u uw huis echt al heel goed geïsoleerd? Dan kunt u wellicht al de overstap maken naar een een warmtepomp. Doe dit nooit zonder advies van een onafhankelijk energieadviseur. Een goed advies kan u een hoop kosten besparen.
 • Is uw kookplaat aan vervanging toe? Stap dan over op een inductieplaat.
 • Is uw gasoven aan vervanging toe? Stap dan over op een elektrische oven.
 • Moet u, bv voor de installatie van een inductieplaat, wat laten veranderen aan de groepen in uw meterkast? Laat de meterkast dan gelijk klaar maken voor het (in de toekomst) aansluiten van zonnepanelen.
 • Investeer niet meer in gasgestookte kachels en haarden.
 • Het dak van uw woning of schuur gebruiken voor zonnepanelen en een zonneboiler is altijd slim.
 • De gemeente ontzorgt u daar graag bij.
 • Wilt u weten hoeveel woningen in uw wijk al zonnepanelen hebben? Kijk op  https://wageningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=5e51f92bbe524240b5da2bce7176c25a

In het ´struikendeel´ van de Benedenbuurt is bewonerscooperatie WOW zeer actief. De ambitie is dat WOW een warmtenet gaat aanleggen wanneer de gemeente de verouderde riolering in de wijk gaat vervangen. Er lopen verschillende acties om de woningen ook beter te isoleren. Wilt u meer weten of lid worden, neem dan vooral contact op met bewonerscoöperatie WOW. (cooperatiewow.nl)

In de andere delen van de wijk zijn nog geen buurtinitiatieven. Heeft u een buurtinitiatief op het gebied van energie? Neem dan contact op met het Energieloket: vraag@energieloket-wageningen.nl. Wij komen heel graag in gesprek met (beginnende) buurtinitiatieven!

Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Energieloket Wageningen. U kunt het loket bellen en mailen op 06-24 35 02 83 of vraag@energieloket-wageningen.nl

Lijsterbeslaan

Benedenbuurt van het gas af

Buurtbewoners, de gemeente en de Woningstichting zetten zich in om de Benedenbuurt in Wageningen in de toekomst niet langer afhankelijk te laten zijn van aardgas. Hiervoor bekijken ze de mogelijkheden om een collectief warmtenet te realiseren. Met dit warmtenet kunnen de huizen van duurzame warmte voorzien worden

Vervanging riolering geeft ruimte voor warmtenet

Directe aanleiding voor de ideeën van het warmtenet is dat de gemeente in de nabije toekomst de riolering en bestrating in de Benedenbuurt* wil vervangen vanwege de ouderdom hiervan. Gezien de grootte van die ingreep maakt dit de aanleg van een warmtenet relatief eenvoudig. Een warmtenet voorkomt dat er een nieuw aardgasnet aangelegd hoeft te worden.

*Hoewel de Benedenbuurt formeel groter is hebben wij het voor dit project over de +/- 450 woningen binnen het vierkant Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg, Ritsema Bosweg.

Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen

De ideeën voor dit warmtenet zijn mede tot stand gekomen door een aantal enthousiaste buurtbewoners die hier in 2016 mee zijn gestart. Via het principe van ‘zwaan kleef aan’ groeide het aantal buurtbewoners dat meedeed aan diverse kleine overleggen en bijeenkomsten. De afgelopen jaren zijn er verschillende bijeenkomsten geweest. Tevens zijn er verschillende werkgroepen ontstaan. In augustus 2018 is de Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen (WOW) formeel opgericht. Een jaar later had de coöperatie al meer dan 100 leden. De coöperatie behartigt de belangen van de leden (de bewoners van de Benedenbuurt) in de zoektocht naar de beste oplossing om de wijk gasloos te krijgen. Op www.cooperatiewow.nl vindt u alle informatie.

Technisch concept

Na een evaluatie van verschillende technieken wordt er momenteel een scenario uitgewerkt waarin gebruik wordt gemaakt van warmte-koude opslag om de buurt te verwarmen. Dit betekent dat via één centrale installatie in de zomer warmte uit de lucht ondergronds wordt opgeslagen. ’s Winters wordt deze opgeslagen warmte met behulp van een warmtepomp opgewaardeerd tot zo’n 70 graden en daarna via het warmtenet verdeeld over de huizen. Daar komt op de plaats van de CV-ketel een ‘afleverset’ die zal zorgen voor de verwarming en warm kraanwater. Koken zal gebeuren op inductie.

Parallel aan de uitwerking van een alternatieve warmtevoorziening wordt ook onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden om de woningen in de wijk beter te kunnen isoleren én zoveel mogelijk stroom duurzaam op te wekken met zonnepanelen.

Kijkwoning Kamperfoelielaan 40

De woningstichting heeft aan de Kamperfoelielaan 40 een woning beschikbaar gesteld waar bewoners kunnen zien wat wonen zonder gas voor hen betekent. Ook kunnen ze daar zien welke isolatiematerialen zij kunnen gebruiken. Informatie over zonnepanelen is er ook. Komende maanden worden alle straten in de wijk persoonlijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Kijk ook hiervoor op www.cooperatiewow.nl

Energieloket voor de Benedenbuurt

Heeft u plannen op het gebied van energiebesparing en installaties en wilt u weten hoe deze zich verhouden tot het grotere plan voor de Benedenbuurt? Wijkgenoot Robert-Jan Geerts is ons energieloket. Hij helpt u graag verder. U kunt hem bereiken op 06-24350283 of robertjan@energieloket-wageningen.nl

Contact en meedoen?

Wilt u meedoen? Wilt u meer informatie? Wilt u weten welke nieuwsbrieven er zijn verspreid? Wilt u lid worden van de coöperatie? Kijkt u dan op www.cooperatiewow.nl op stuur een mail naar warmtenet.ow@gmail.com