Kenmerken van deze wijk
In dit gebied staan voornamelijk vrijstaande of twee-onder-een-kap-woningen met wat oudere bouwjaren.
Route naar duurzame warmte
De grote afstanden tussen woningen en tussen woningen en de straat maken het erg kostbaar om in deze wijk een warmtenet aan te leggen. Ook zijn er niet echt mogelijkheden om dit te koppelen aan een rioolvernieuwing. Het meest haalbare is dus waarschijnlijk duurzame warmte per woning. Het ligt voor de hand om de oudere woningen stap voor stap beter te isoleren en hierbij een tussenstap te maken met een hybride warmtepomp naast de cv-ketel.
Er is een kleine kans dat er ooit in de omgeving van de Grintweg een warmteleiding richting Ede aangelegd wordt. Dan kunnen misschien gebouwen dicht bij deze leiding aangesloten worden aan dit warmtenet. Voor deze gebouwen zou een warmtepomp dan niet nodig zijn, maar het verbeteren van de isolatie is sowieso een goed idee.
Wat kun je nu doen?
- Ga door met isoleren en slimmer ventileren.
- Investeer bij een natuurlijk moment (bijvoorbeeld een verhuizing of verbouwing) in lagetemperatuurverwarming (vloerverwarming, wandverwarming, convectoren).
- Koop geen nieuwe gasovens en gaskookplaten meer. Stap bij een keukenvernieuwing over op inductie.
- Is je huis redelijk geïsoleerd en/of is je cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg een hybride warmtepomp als tussenstap.
Is je huis goed geïsoleerd? Stap dan over op een (volledige) warmtepomp.